STIŽE I 13. PENZIJA! Sjajna vest za najstarije građane, narod je na glasanju rekao "DA"

Autor:

Svet

04.03.2024

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Država će na ovaj način još više pomoći penzionerima

STIŽE I 13. PENZIJA! Sjajna vest za najstarije građane, narod je na glasanju rekao "DA"

Foto: Shutterstock

Najstariji stanovnici Švajcarske od ove godine dobijaće i 13. penziju, pošto je narod na referendumu podržao inicijativu za povećanje penzija usled povećanja troškova života.

Odvojeni predlog za postepeno podizanje starosne granice za odlazak u penziju na 66 godina i više, odbijen je na odvojenom glasanju širom zemlje.

U nedelju je 58,2 posto švajcarskih birača podržalo inicijativu "Bolji život u penziji", koji predlaže dodatnu mesečnu isplatu penzije kako bi se pomoglo penzionerima koji se bore da spoje kraj s krajem suočeni s inflacijom i rastućim troškovima života.

Inicijativa, koju je pokrenula Švajcarska sindikalna federacija i koju su podržale stranke levog centra, pozvala je na isplatu 13. penzije svake godine iz državnog penzijskog plana za starosne i porodične osobe, umesto standardnih 12, slično dodatnoj 13. plati koju mnogi zaposleni primaju u Švajcarskoj.

"Socijalni pakt u našoj zemlji i dalje funkcioniše", rekao je za švajcarsku televiziju RTS predsednik Saveza sindikata Pjer-Iv Maljar.

Istakao je da je glasanje divna poruka svima koji su radili ceo život.

"Ljudi su ti koji imaju moć u Švajcarskoj. Veoma sam ponosan na našu zemlju i našu demokratiju", dodao je, prenosi klix.ba.

Švajcarska je jedna od najboljih država sveta za život, ali i pored jako visokih plata i penzija u odnosu na ostatak Evrope, standard života je takođe najviši mogući.

Zbog toga su penzioneri morali da se pobune i zatraže pomoć države jer je inflacija koja je pogodila Evropu posle početka rata u Ukrajini u mnogome zakomplikovala i njihove živote.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading