BRISEL OKRENUO ĆURAK, VELIKA POBEDA BUDIMPEŠTE: Mađarska ima razloga za slavlje, stižu pare iz Evropske unije!

Autor:

Svet

01.03.2024

21:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brisel je danas deblokirao oko dve milijarde evra iz fondova namenjenih Budimpešti.

BRISEL OKRENUO ĆURAK, VELIKA POBEDA BUDIMPEŠTE: Mađarska ima razloga za slavlje, stižu pare iz Evropske unije!

Foto: Tanjug/AP

Do toga je došlo nakon što je vlada premijera Viktora Orbana ostvarila napredak u vezi sa uslovima koji se odnose na obrazovanje i rodnu ravnopravnost.

Sredstva su deo ukupnog iznosa od oko 30 milijardi evra koje je EU odlučila da zamrzne Mađarskoj pre više od godinu dana, pre svega zbog situacije u vezi sa vladavinom prava i korupcijom, preneo je Blumberg.

U decembru je deblokirano 10,2 milijarde evra, nakon što je Budimpšta ispunila određene zahteve Brisela koji se odnose na jačanje nezavisnosti pravosuđa.

Portparol Evropske komisije Stefan de Kersmaker navodi da je odobrenjem najnovije tranše, visina sredstava kojima EU i dalje blokira pristup Mađarskoj pao na oko 19 milijardi evra.

Otprilike polovina od toga su grantovi i zajmovi za oporavak od kovida, a druga polovina su takozvani kohezioni fondovi, prenosi Tanjug.

''Za Mađarsku su pitanja migranata i vaspitanja dece važnija od novca''

Podsetimo, 19. januara je mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da Mađarska ni za kakvu sumu novca neće dozvoliti migrantima da uđu u zemlju i da je, kako je naveo, oduzmu Mađarima.

Orban je za mađarski državni radio rekao da Mađarska neće dozvoliti da se razviju okolnosti kao što su se dešavale u zapadnim zemljama članicama EU, navodeći "pretnju od terora, kriminala i paralelnih društava".

Orban je takođe istakao da Mađarska neće dozvoliti da LGBTQ zajednica putem škole vaspitava decu jer je to, kako je naveo, posao za porodicu i roditelje.

Mađarski premijer je naglasio da u tim pitanjima EU ne može da ucenjuje Mađarsku, jer su pitanja migranata i vaspitanja dece važnija od novca.

Komentarišući predstojeće evropske izbore, Orban je rekao da je vreme da ljudi istupe i jasno predstave svoje planove.

- Izbori će se baviti pitanjima kao što su migracija, porodica i rat - naveo je Orban, prenela je agencija MTI.

Premijer Mađarske isprofilisao se kao glavni kritičar odnosa Evropske unije, čiji je država koju predvodi član i Ukrajine

Orban je sada iskoristio novi povod i priliku da po ko zna koji put u poslednje vreme iskritikuje odnos Evropske unije prema Ukrajini.

Orban se najviše usmerio na predstavnike liberalnih stranaka u Evropskom parlamentu za koje je rekao kako su još jednom iskoristili priliku da napadnu Mađarsku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Postar

02.03.2024 15:05

Orbane cestitam!