ALIJANSA IMA AS U RUKAVU PROTIV MOSKVE: Ulaskom Švedske u NATO, vojni savez pojačava strategiju prema Rusiji i to preko MOĆNOG NAORUŽANJA!

Autor:

Svet

29.02.2024

22:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Baltičko more postalo je epicentar bezbednosnih izazova, predstavljajući jednu od najosetljivijih zona u savremenom svetu zbog pokušaja "okruživanja" voda u kojima se direktno dodiruju Rusija, preko Kaljingradske oblasti i Senkt Peterburga, i članice Severnoatlantskog vojnog saveza.

ALIJANSA IMA AS U RUKAVU PROTIV MOSKVE: Ulaskom Švedske u NATO, vojni savez pojačava strategiju prema Rusiji i to preko MOĆNOG NAORUŽANJA!

Foto: Tanjug/AP

Upravo to stvara dodatnu napetost u neposrednoj blizini već postojećeg ratnog sukoba u Ukrajini.

- Mi smo eksperti u Baltičkom moru, poznajemo region spolja i iznutra kao retko ko drugi – ističe komandant švedske podmorničke flote Paula Valenburg.

Švedska je uz Poljsku i Nemačku jedina koja poseduje podmornice

Švedska je dugo razvijala autonomnu odbranu, uz značajnu proizvodnju aviona tipa "gripen", kao i municije.  

Direktor "Saba" Mikael Johanson naglašava da će ulazak Švedske u NATO primorati zemlju da promeni doktrinu, jer je do sada politiku odbrane krojila samo prema jednom potencijalnom neprijatelju, Rusiji, a sada mora da se adaptira na NATO strategiju. U tom kontekstu treba posmatrati i buduću ulogu Švedske u Baltičkom moru.

Stokholm poseduje pet bešumnih podmornica, tri iz klase "gotland", od kojih su dve nedavno renovirane, i dve nove tipa A26 koje je konstruisao domaći "Sab". Snabdevene su sistemima za kretanje u teškim konfiguracijama dna i malim dubinama, i imaju usavršene sonarne signale.

U ovom, praktično zatvorenom vodenom prostoru, Švedska je, uz Poljsku i Nemačku, jedina koja poseduje podmornice, za Alijansu adut u vreme sve većih zatezanja s Moskvom.

Finska, Estonija, Letonija, Litvanija i Danska zavise od te tri zemlje. Važnost švedskih podmornica je utoliko veća ako se zna da Poljska kuburi sa svojima tipa "koben" oko čijeg renoviranja trenutno nema preciznih podataka. Ne zna se uopšte da li su, i koliko, u funkciji, pišu Novosti.

Balktičko more - izuzetno važno strateško energetsko čvorište

Rutama Baltičkog mora se prebaci blizu 900 miliona tona tovara godišnje i 40 miliona putnika, dok se u svakom trenutku kreće dve hiljade brodova. To je i izuzetno važan strateški energetski čvor. Estonija čuva polovinu svojih naftnih rezervi u Švedskoj. Dnom Baltičkog mora prostire se čitava mreža infrastrukture, sa kablovima i gasovodima. 

O delikatnoj situaciji u tom regionu već govore diverzije iz septembra 2022. godine na Severnom toku 1 i 2 između Rusije i Nemačke. Gas koji je trebalo da snabdeva Zapadnu Evropu ruskim gasom, sada je postao izraz razdora. Štaviše, eksalirala su strahovanja Bundesvera da bi do direktnog okršaja NATO i Rusije moglo da dođe već dogodine.  

Nemačka ima šest podmornica "tisenkrup" tipa 212, a planiraju dodatno snabdevanje sa još četiri do šest podmornica, ali će one, prema planovima, biti na raspolaganju najranije 2034. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading