''DA LI JE OVO OTVORENA PRETNJA RUSIJI?!'' Zaharova zapušila usta šefu Pentagona na izjavu o sukobu Moskve i NATO: Svako vidi ko je agresor - to je Vašington!

Autor:

Svet

29.02.2024

21:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U nedavnom obraćanju američkog ministra odbrane Lojda Ostina, iznete su tvrdnje o mogućem direktnom vojnom sukobu između Rusije i NATO u slučaju poraza Ukrajine.

''DA LI JE OVO OTVORENA PRETNJA RUSIJI?!'' Zaharova zapušila usta šefu Pentagona na izjavu o sukobu Moskve i NATO: Svako vidi ko je agresor - to je Vašington!

Foto: Tanjug/AP

Marija Zaharova

Međutim, ove izjave su naišle na oštar odgovor Marije Zaharove, portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova, koja je ocenila da su takve tvrdnje potpuno nerealne i sulude.

- Da li je ovo otvorena pretnja Rusiji ili pokušaj da se izmisli izgovor za ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Obojica su ludi. Međutim, svako može da vidi ko je agresor - to je Vašington - napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

Ranije je američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao tokom saslušanja u Komitetu za oružane snage Predstavničkog doma posvećenom njegovoj hospitalizaciji u januaru, da bi Rusija i NATO, ukoliko padne Ukrajina, mogli da dođu u direktan vojni sukob.

Izjava šefa Pentagona izazvala zabrinutost u svetu

Ove izjave prvog čoveka Pentagona  o potencijalnom vojnom sukobu između NATO i Rusije izazvale su pažnju i zabrinutost u međunarodnoj zajednici.

Tokom saslušanja u Predstavničkom domu SAD, Austin je naglasio da NATO neće stajati po strani ako Ukrajina padne, izražavajući uverenje da bi alijansa bila spremna da se suprotstavi ruskoj vojnoj intervenciji.

Njegove reči odražavaju rastuću tenziju između Severnoatlantskog vojnog saveza i Rusije u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Dok Kremlj tvrdi da Rusija ne predstavlja pretnju i da neće prvi napasti, istovremeno naglašava da će zaštititi svoje interese od bilo kakvih potencijalnih opasnosti.

Zabeležena je i povećana vojna aktivnost Alijanse u blizini ruskih granica, što je dovelo do optužbi za "obuzdavanje ruske agresije". Moskva je izrazila zabrinutost zbog ovakvih poteza, insistirajući na dijalogu sa NATO-om na osnovu međusobnog poštovanja i jednakosti.

Napetosti između NATO i Rusije predstavljaju ozbiljan izazov za stabilnost Evrope i globalnu bezbednost. U ovom trenutku, važno je da obe strane održe otvorene linije komunikacije i tragaju za diplomatskim rešenjima kako bi se izbegao scenario vojnog sukoba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading