''KAPITULACIJA RUSIJE SE NIKADA NEĆE DOGODITI'' Zaharova uputila jasnu poruku Kijevu o okončanju rata u Ukrajini po ''formuli Zelenskog''

Autor:

Svet

28.02.2024

18:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova danas je ocenila da rešavanje sukoba u Ukrajini na osnovu takozvane formule Zelenskog pretpostavlja kapitulaciju Rusije što se nikada neće dogoditi.

''KAPITULACIJA RUSIJE SE NIKADA NEĆE DOGODITI'' Zaharova uputila jasnu poruku Kijevu o okončanju rata u Ukrajini po ''formuli Zelenskog''

Foto: Tanjug/Ap photo/Alex Babenko

Zaharova je obratila pažnju da je 25. februara na forumu „Ukrajina. Godina 2024“ šef kabineta predsednika Ukrajine Andrej Jermak potvrdio da Kijev ne želi da sprovodi mirovne pregovore sa Moskvom, iako je naveo da je moguće da se Rusija pozove „na takozvani samit mira“.

- Međutim, to će se dogoditi samo pod uslovom da je naša zemlja spremna za pravično rešenje na osnovu ‘formule Zelenskog’, odnosno na osnovu ultimatuma kapitulacije koji se u njoj faktički nalazi, naravno, to se nikada neće dogoditi - naglasila je ona.

Ranije je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nazvao predloge koje priprema Kijev, kao i „formulu“ od deset tačaka, ultimatumom za Moskvu.

Zelenski je sredinom februara objavio da namerava da preko posrednika Rusiji dostavi dokument o formuli mira. „Formula mira“ koju promoviše Kijev, podrazumeva obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, pružanje evroatlantskih bezbednosnih garancija i formiranje posebnog suda za istragu „ratnih zločina“ koji se pripisuju Rusiji.

U Moskvi smatraju da je potpuno van dodira sa stvarnošću, prenosi Sputnjik.

Podsetimo, da je predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je Turska spremna da ponovo bude domaćin pregovora Rusije i Ukrajine u Istanbulu.

Spremni smo da ponovo budemo domaćini mirovnih pregovora u Istanbulu, koji su prethodno održani u ovom gradu - rekao je Erdogan u video poruci učesnicima samita Jugoistočna Evropa-Ukrajina u Tirani. 

On je istakao da se diplomatiji i dijalogu mora dati šansa kako bi se rat završio pravednim i održivim mirom, a za postizanje ovog cilja izuzetno je važno koristiti sve "vrste diplomatskih kanala na najvišem nivou.''

Erdogan je naveo da je neophodan zajednički rad na definisanju opštih parametara mira. 

S tim u vezi, mi, u principu, podržavamo mirovni plan Zelenskog u deset tačaka - rekao je Erdogan.

Prema rečima turskog lidera, Ankara ulaže napore u vezi sa delom plana Zelenskog koji se tiče bezbednosti hrane, prenosi Anadolija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading