''RAZMIŠLJAJU U DUHU HLADNOG RATA'' Patrušev raskrinkao namere Vašingtona, pa opalio šamarčinu Zapadu: Amerika je najagresivnija država u modernoj istoriji!

Autor:

Svet

28.02.2024

17:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U nedavnom intervjuu za list „Rosijskaja gazeta“, sekretar Saveta bezbednosti Rusije, Nikolaj Patrušev, izneo je tvrdnje da su Sjedinjene Američke Države najagresivnija zemlja u modernoj istoriji, pozivajući se na statistiku oružanih konflikata u svetu.

''RAZMIŠLJAJU U DUHU HLADNOG RATA'' Patrušev raskrinkao namere Vašingtona, pa opalio šamarčinu Zapadu: Amerika je najagresivnija država u modernoj istoriji!

Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, Vašington je od 1945. godine više od 150 puta prekršio suverenitet drugih zemalja.

Patrušev je naglasio da su SAD organizovale preko 800 neprijateljskih akcija protiv suverenih država, učestvujući aktivno u više od 100 oružanih sukoba. Dodatno, istakao je da su se SAD agresivno mešale u unutrašnje stvari drugih zemalja, organizovale pučeve, provocirale nerede i uticale na izborne procese širom sveta.

U svetlu ovih tvrdnji, Patrušev je izrazio mišljenje da Sjedinjene Američke Države imaju opsesiju pretvaranja nezavisnih zemalja u svoje vazale, podčinjavajući njihove vlade interesima Belog doma. On je naglasio da se Vašington okuplja eksperte čiji je cilj demonizacija akcija Rusije.

- SAD kao i ranije razmišljaju u duhu hladnog grata i smatraju da ako Rusija negde učvršćuje pozicije, onda ona to radi samo kako bi naštetila interesima Amerikanaca. Međutim, svima je dobro poznato jedno od glavnih spoljopolitičkih pravila naše zemlje – naša agenda je uvek pozitivna i konstruktivna -  naglasio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije.

Patrušev je takođe naveo niz sukoba u kojima su SAD bile direktno uključene, uključujući Ukrajinu, Siriju, Sektor Gaze, Jemen, i graničnu zonu Sahel u Africi. On je dodao da SAD i dalje pokušavaju da stvore nove konflikte, navodeći primere kao što su Tajvan, Južnokinesko more, Korejsko poluostrvo, militarizacija Japana, pritisak na Iran i podsticanje konflikata u suverenim državama Afrike.

Patrušev smatra da su osnovne ideje Vašingtona usmerene ka uspostavljanju kontrole nad vladama nezavisnih zemalja, posebno u Latinskoj Americi, koje bi bile pod potpunom kontrolom američkih vlasti.

On zaključuje da je osnovna želja SAD da se te zemlje podčine Beloj kući, radeći u korist transnacionalnih korporacija i američkih kompanija, čime bi zaboravile svoju istoriju i nacionalne interese, piše Sputnjik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading