HAMAS I FATAH NA PREGOVORIMA U MOSKVI: Rusija upozorila na nasilne izraelske akcije na Zapadnoj obali

Autor:

Svet

29.02.2024

15:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lavrov je naglasio da je situacija u Gazi prouzrokovana pokušajima SAD da monopolizuju posredničke napore.

HAMAS I FATAH NA PREGOVORIMA U MOSKVI: Rusija upozorila na nasilne izraelske akcije na Zapadnoj obali

Foto: Tanjug/AP

Izraelska vojna operacija na Zapadnoj obali postaje ništa manje nasilna od one u Pojasu Gaze, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov.

- Vojna operacija na Zapadnoj obali postaje ništa manje ozbiljna i žestoka od one u Gazi - rekao je Lavrov na sastanku sa predstavnicima palestinskih političkih frakcija.

Lavrov je naglasio da je situacija u Gazi prouzrokovana pokušajima SAD da monopolizuju posredničke napore.

- Pojas Gaze preplavio je talas nasilja bez presedana po svojim razmerama. U mnogim aspektima, ovo je rezultat duge stagnacije u procesu pronalaženja mira na Bliskom istoku, izazvanog pokušajima SAD da monopolizuju napore posredovanja, da zaustave rad `kvarteta`, odnosno međunarodnih posrednika - SAD, Rusije, EU, UN - i promovišu politiku koju smatraju neophodnom za sebe - istakao je Lavrov.

Foto: Tanjug/AP

 

Hamas je saopštio da su se palestinske frakcije okupile danas na sastanku u Moskvi i pozvale na nacionalno jedinstvo kako bi se zaustavila izraelska okupacija i pružio otpor spoljnim snagama koje podržavaju Izrael u Gazi.

- Frakcije koje su se okupile ujedinjene su u svojoj želji da zaštite palestinski narod i naglašavaju potrebu nacionalnog jedinstva kako bi se uklonila okupacija i suprotstavili spoljnim silama koje je podržavaju, posebno SAD, i kako bi se ostvarila legitimno pravo palestinskog naroda da uspostavi sopstvenu nezavisnu državu - navodi se u posebnom saopštenju Hamasa, jedne od glavnih palestinskih partija.

Frakcije su osudile izraelski napad koji se dogodio pre nekoliko sati na periferiji grada Gaze, u kojem su poginule desetine ljudi.

Prema palestinskim frakcijama, "ovaj zločin je očigledna agresija i osporavanje odluka Međunarodnog suda pravde UN i međunarodne zajednice", preneo je TASS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading