SRPSKOM PLAĆENIKU SPALILI KUĆU DO TEMELJA! Putinovi Srbi u ruskoj vojsci STVARAJU ''Srpsku jedinicu'', evo šta im je ON poručio! (VIDEO)

Autor:

Svet

27.02.2024

17:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U noći između 22. i 23. februara u Rusiji je do temelja spaljena kuća srpskog plaćenika Dejana Berića.

SRPSKOM PLAĆENIKU SPALILI KUĆU DO TEMELJA! Putinovi Srbi u ruskoj vojsci STVARAJU ''Srpsku jedinicu'', evo šta im je ON poručio! (VIDEO)

Foto: twitter/youtube/@PanasukPetr

Srpski plaćenik Dejan Berić, takođe poznat kao "Deki", nedavno je snimio video apel upućen ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Berić, koji se navodno bori sa ruskim snagama u Ukrajini od 2014. godine, optužio je vojne komandante ruskog 119. gardijskog vazdušno-desantnog (VDV) puka za maltretiranje srpskih plaćenika u odredu "Vukovi" (Volki). Njegove tvrdnje izazvale su diskusiju o navodnom "ratu klanova" unutar Kremlja i ruskog informacionog prostora u kontekstu ruske predsedničke kampanje.

Nakon pretnji mu zapalili kuću do temelja

U noći između 22. i 23. februara u Rusiji je do temelja spaljena kuća srpskog plaćenika Dejana Berića, ali su on i njegova supruga ostali nepovređeni pošto u trenutku izbijanja vatre nisu bili u svom domu.

Naime, nekoliko dana ranije, on je na društvenim mrežama najavljivao da tih dana neće biti kod kuće pošto je dobio poziv da u gradu Magnotogorsku, udaljenom 2.200 kilometara od Moskve, prisustvuje projekciji filma “Rat snajpera” u kojem je i on spominjan, a da zatim razgovara sa publikom. I svi koji prate Berića po Jutjub, Instagram ili Telegram kanalima mogli su da znaju da će tih dana biti daleko od kuće.

Nedavni incident u kome je Berićeva kuća u Rusiji zapaljena mesec i po dana nakon njegovih kritika na račun ruskih komandanata, izazvao je pažnju lokalnih medija.

Berić i njegova supruga su bili odsutni u trenutku incidenta, ali je cela kuća izgorela do temelja. Prema rečima svedoka, kuća je verovatno bila zasuta Molotovljevim koktelima.

U Srbiji mu preti i do pet godina zatvora

Nakon što mu je zapaljena kuća, kao svojevrsna opomena, čula se mogućnost da se Berić vrati u Srbiju. Međutim, u tom slučaju bi mu pretila zatvorska kazna od šest meseci do pet godina, za krivično delo učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi, a kazna bi bila još stroža ukoliko je to krivično delo učinjeno u sastavu grupe, kao i za organizovanje učestvovanja u ratu u stranoj državi.

Iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu su ranije za RSE naveli da je postupak protiv Berića u fazi dokaznih radnji i da je on nedostupan državnim organima.

Organizacija "Srpske jedinice" u Rusiji

Berić je nakon incidenta objavljivao proruski nastrojene postove na svom "Telegram kanalu", te je pomenuo "Srpsku jedinicu" koja se navodno organizuje u Permu. Izrazio je nadu da će vremenom biti još takvih jedinica i u drugim gradovima Rusije koje će sarađivati s Ministarstvom odbrane RF.

Berić je objavio da su mu “drugari Rusi malopre poslali (vesti) o još jednoj grupi Srba koji u gradu Permu u Rusiji organizuju Srpsku jedinicu”.

- Ljude ne znam, ali je dobro što se pojavilo još jedno mesto sem Moskve gde mogu da dođu naši dobrovoljci. Nadam se da će vremenom biti još takvih jedinica i u drugim gradovima Rusije koji će sarađivati s Ministarstvom odbrane RF. Momcima možemo poželeti sve najbolje u budućem radu i da se svi živi vrate iz rata - dodao je Berić.

On je sledećeg dana, 25. februara, objavio video i preneo Putinove reči.

- Naš najprepoznatljiviji simbol je medved koji čuva svoju tajgu… svoju tajgu neće dati nikome. Mislim da ovo mora biti jasno. Putin - naveo je Berić.

Očigledno je da Dejan Berić nastavlja da bude aktivan i izražava svoje stavove uprkos incidentu u Rusiji. S obzirom na njegovu ulogu u sukobu u Ukrajini i vezu sa Putinovim izbornim timom, njegove reakcije i postupci mogu imati značajan uticaj na političku situaciju u regionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading