UZBUNA NA JUŽNOM POLU: Led se otopio stravičnom brzinom, postoji samo jedan način da se spasimo katastrofe

Autor:

Svet

25.02.2024

10:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici kažu da je još jedna godina u kojoj je zabeležen pad površine morskog leda dokaz "promene režima", a da je kontinent prošao kroz "nagli kritični prelaz"

UZBUNA NA JUŽNOM POLU: Led se otopio stravičnom brzinom, postoji samo jedan način da se spasimo katastrofe

Foto: pixabay.com

Treću godinu zaredom, morska površina pod ledom oko Antarktika pala je na nivo ispod dva miliona kvadratnih kilometara, što se nije dogodila nikad pre 2022. godine otkada su počela satelitska merenja 1979. godine.

Najnoviji podaci Američkog centra za sneg i led potvrđuju da je u prethodne tri godine količina plutajućeg leda na kontinentu bila najniža ikad, preneo je Gardijan.

Naučnici kažu da je još jedna godina u kojoj je zabeležen pad površine morskog leda dokaz "promene režima", a da je kontinent prošao kroz "nagli kritični prelaz".

Morski led na Antarktiku dostiže najniži nivo na vrhuncu leta na tom kontinentu, u februaru svake godine.

Petodnevni presek, koji je urađen 18. februara pokazao je da je površina leda pala na 1,99 miliona kvadratnih kilometara, a da je 21. februara bio 1,98 miliona.

Najniži nivo zabeležen je u februaru 2023. godine, tada je bio 1,78 miliona kvadratnih metara.

"Izvesno je da su tri godine sa najnižim nivoima leda upravo prethodne tri godine", rekao je Vil Hobs, naučnik za proučavanje leda sa Univerziteta Tasmanija.

Naučnici su upozorili da je gubitak morskog leda samo jedna od nekoliko velikih promena koje se primecuju na Antarktiku i koje ce verovatno imati globalne posledice, posebno jer njegov gubitak izlaže veći deo kontinenta okeanu, ubrzavajući gubitak leda na kopnu, što može podići globalni nivo mora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading