NE ŽELIM DA PRIČAM SA PUTINOM: Nemačka ministarka neće da se sretne sa predsednikom Rusije, a onda je postavila ključno pitanje

Autor:

Svet

24.02.2024

13:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok odbacila je pozive na razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o okončanju sukoba u Ukrajini

NE ŽELIM DA PRIČAM SA PUTINOM: Nemačka ministarka neće da se sretne sa predsednikom Rusije, a onda je postavila ključno pitanje

Foto: Tanug/AP, Shutterstock, profimedia, defensie.nl

Neće skoro mir u Ukrajini. Ako gledamo izjave vodećih političara i ministara najmoćnijih država Evrope, nikom od njih ni ne pada na pamet da sedne sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom za sto.

Barem ne ako je opcija govoriti o drugačijim granicama. Takva je i Analena Berbok, nemačka ministarka u Savetu bezbednosti UN.

"Čujemo glasove koji govore: Pregovarajte sa Putinom. Ali Putin se ponaša kao da očigledno ne želi da pregovara za mir", rekla je Berbok.

"On stalno govori o svojim "osvajanjima' ", rekla je nemačka ministarka u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku.

"Rusija, stalna članica Saveta, želi da se suverena država odrekne svog prava na postojanje. Gde bismo bili da je ovaj princip prevagnuo", upitala je Berbok publiku.

"Ko bi od nas bio sledeći koga bi napao nemilosrdni sused? Ako bismo popustili, to bi bio kraj Povelje Ujedinjenih nacija", rekla je ona.

"Stoga, nećemo prekinuti našu podršku Ukrajini, ni sada ni sutra."

Njeni komentari su se odnosili na nedavno potpisani nemačko-ukrajinski sporazum o bezbednosti, koji "nudi pouzdanu, dugoročnu podršku Ukrajini".

"Stojimo uz Ukrajinu", rekla je Berbok.

Situacija na frontu je i dalje izuzetno teška, a namera ruskog predsednika Vladimira Putina da dominira Ukrajinom nije se promenila i nema indikacija da je spreman za mir, ocenio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Ukrajina je pokazala značajnu veštinu i odlučnost da se suprotstavi, iznova i iznova. Ukrajina nije pala za nekoliko nedelja, kao što su se neki bojali. Ukrajinci, vratili ste polovinu svoje teritorije koju je osvojila Rusija. Izbacili ste Rusiju iz velikih delova Crnog mora i naneli velike gubitke ruskim snagama", naveo je Stoltenberg u izjavi povodom druge godišnjice ruskog napada na Ukrajinu, objavljeno je na sajtu NATO-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading