KO DRUGI NEGO ONI? Amerikanci stavili VETO na pokušaj UN da zaustavi rat u Gazi! Evo ko je još bio UZDRŽAN - ni to nije IZNENAĐENJE

Autor:

Svet

20.02.2024

17:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od 15 članica Savega bezbednosti UN, 13 je glasalo za predlog rezolucije koju je podneo Alžir, dok je Velika Britanija bila udržana

KO DRUGI NEGO ONI? Amerikanci stavili VETO na pokušaj UN da zaustavi rat u Gazi! Evo ko je još bio UZDRŽAN - ni to nije IZNENAĐENJE

Foto: Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države danas su ponovo uložile veto na predloženu rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze, treći put otkako se, od 7. oktobra, kad su izbile borbe oko te palestinske enklave.

Od 15 članica Savega bezbednosti UN, 13 je glasalo za predlog rezolucije koju je podneo Alžir, dok je Velika Britanija bila uzdržana, preneo je Rojters.

"Glas za ovu rezoluciju je podrška palestinskom narodu da živi. Suprotno, glasanje protiv rezolucije podrazumeva podršku brutalnom nasilju i kolektivnoj kazni", rekao je ambasador Alžira u UN Amar Bendžama.

Američka ambasasdorka Linda Tomas Grinfild rekla je danas da bi svaka akcija koju bi preuzeo Savet bezbednosti značila smetnju "osetljivim, aktuelnim pregovorima".

"Mi verujemo da bi rezolucija negativno uticala na pregovore. Zahtevanje momentalnog, bezuslovnog prekida vatre, bez sporazuma koji bi od Hamasa zahtevao oslobađanje talaca, ne bi doneo održiv mir. Umesto toga, nastavila bi se borba Hamasa i Izraela", rekla je Grinfild.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su pogodile položaje Hezbolaha u južnom Libanu i precizirale da je među ciljevima bilo i raketnih lansera.

U saopštenju IDF-a se navodi da je u jutrošnjim vazdušnim udarima pogođeno nekoliko ciljeva pro-iranske militantne organizacije Hezbolah u južnom Libanu, prenosi Tajms od Izrael.

Pogođena su dva raketna lansera u Jarunu i Marvahinu i dve zgrade koje koristi Hezbolah u Huli i Blidi, navodi se u saopštenju IDF.

Izraelski vazhdušni udari su izvedeni kao odgovor na brojne napade Hezbolaha na podučja u severnom Izraelu, od kojih je jedan napad izveden danas.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading