NEMA INDIKACIJA DA JE SPREMAN ZA MIR: Stoltenberg progovorio o Putinu, pa istakao šta je velika prednost Ukrajine u ratu

Autor:

Svet

24.02.2024

12:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stoltenberg smatra da je Putin počeo rat jer je, kako kaže generalni sekretar Alijanse, "želeo da zatvori Kijevu vrata NATO-a i tako zabrani Ukrajini da izabere svoj put", ali da je postigao suprotan efekat jer je, kako navodi, Ukrajina bliža NATO-u nego ikad

NEMA INDIKACIJA DA JE SPREMAN ZA MIR: Stoltenberg progovorio o Putinu, pa istakao šta je velika prednost Ukrajine u ratu

Foto: Tanjug/AP

Situacija na frontu je i dalje izuzetno teška, a namera ruskog predsednika Vladimira Putina da dominira Ukrajinom nije se promenila i nema indikacija da je spreman za mir, ocenio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Ukrajina je pokazala značajnu veštinu i odlučnost da se suprotstavi, iznova i iznova. Ukrajina nije pala za nekoliko nedelja, kao što su se neki bojali. Ukrajinci, vratili ste polovinu svoje teritorije koju je osvojila Rusija. Izbacili ste Rusiju iz velikih delova Crnog mora i naneli velike gubitke ruskim snagama", naveo je Stoltenberg u izjavi povodom druge godišnjice ruskog napada na Ukrajinu, objavljeno je na sajtu NATO-a.

Stoltenberg smatra da je Putin počeo rat jer je, kako kaže generalni sekretar Alijanse, "želeo da zatvori Kijevu vrata NATO-a i tako zabrani Ukrajini da izabere svoj put", ali da je postigao suprotan efekat jer je, kako navodi, Ukrajina bliža NATO-u nego ikad.

On je istakao da će Ukrajina ući u NATO i da nije pitanje da li će, već kada.

"Dok vas pripremamo za taj dan, NATO će ostati uz vas. Radi vaše bezbednosti, ali i naše", naveo je Stoltenberg.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je, povodom dvogodišnjice rata u Ukrajini, da je EU na strani Kijeva od početka sukoba koji je, kako je naveo, promenio istoriju Evrope, ali neće nasilnim putem njenu geografiju.

"Obeležavamo dve godine od brutalne agresije Rusije na Ukrajinu. EU je bila na strani ukrajinskog naroda od tog tragičnog jutra koje je promenilo istoriju Evrope, ali neće ponovo na silu promeniti njenu geografiju", napisao je Borelj danas na X platformi.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen doputovala je danas u Kijev, povodom obeležavanja dvogodišnjice ruske agresije na Ukrajinu, a u tu zemlju su, između ostalih, stigli i italijanska premijerka Đorđa Meloni, premijer Belgije Aleksandar De Kro i i kanadski premijer Džastin Trudo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading