SAD U STRAHU OD SAVEZA DVE SVETSKE SILE: Nemački general otkriva: ''Amerikanci prave grešku, otvaranje frontova protiv Kine i Rusije su tempirana bomba!''

Autor:

Svet

23.02.2024

10:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Države se suočavaju s ozbiljnim strahovanjima zbog potencijalnog saveza između Rusije i Nemačke, tvrdi bivši načelnik nemačkog generalštaba i visoki oficir NATO, Harald Kujat.

SAD U STRAHU OD SAVEZA DVE SVETSKE SILE: Nemački general otkriva: ''Amerikanci prave grešku, otvaranje frontova protiv Kine i Rusije su tempirana bomba!''

Foto: www.profimedia.rs

Prema njegovim rečima, SAD smatraju Kinu svojim najvećim rivalom, te stoga pokušavaju oslabiti Rusiju kroz sukob s Ukrajinom kako bi se usredsredile na suočavanje s Pekingom. Kujat ističe da Sjedinjene Države žele da formiraju koaliciju sa saveznicima u Evropi i Aziji kako bi ograničile jačanje Rusije i Kine, stvarajući sukob "na dva fronta".

SAD i EU se približavaju, drugi blok se formira oko Kine i Rusije

- Verujem da Amerikanci prave grešku, zato što strategija otvaranja dva fronta protiv Rusije i Kine predstavlja tempiranu bombu - upozorava Kujat.

Bivši nemački oficir citira američkog politikologa Džordža Fridmana, koji ističe da bi savez između Rusije i Nemačke bio najveća pretnja za SAD. Kujat naglašava da je najveći strah SAD spajanje nemačkog kapitala i tehnologije s ruskim prirodnim resursima i proizvodnim potencijalima.

Kujat dodaje da je Kina zauzela umerenu poziciju u vezi sukoba u Ukrajini i podržava uspostavljanje multipolarnog sveta, gde SAD ne bi imale hegemonijsku ulogu. On ističe da kriza u Ukrajini dovodi do jačanja geopolitičkih blokova, pri čemu se SAD i EU približavaju, dok se formira drugi blok oko Kine i Rusije, sa BRIKS državama i članicama Šangajske organizacije za saradnju.

Kujat ukazuje na napore Kine i drugih članica BRIKS u razvoju nove valute za međunarodnu trgovinu koja bi oslabila dominaciju petrodolara. On ističe da sve više zemalja širom sveta pokazuje interesovanje za članstvo u tom formatu, te da Evropa mora postati nezavisan igrač na svetskoj pozornici.

Foto: youtube.com/xThePopTourTV

 

Neke evropske prestonice razmatraju promenu strategije prema sukobu u Ukrajini

Bivši nemački oficir takođe osuđuje postupke Ukrajine, navodeći da su udari na rusku teritoriju i gubitak civilnih života u suprotnosti s međunarodnim pravom, označavajući ih kao ratne zločine.

Kujat takođe naglašava strategijski značaj Avdejevke za kontrolu istočnog Donbasa, dok upozorava da je Rusija rasporedila značajan broj vojnika u određenim oblastima.

Bivši nemački oficir, Harald Kujat, otkriva da se u nekim evropskim prestonicama razmatra promena strategije u vezi sa sukobom u Ukrajini. Prema njegovim rečima, postoji plan da se "zamrznu" linije fronta, što bi praktično značilo da bi Kijev prihvatio gubitak određenih teritorija, dok bi se istovremeno uložilo napore u intenzivni razvoj ukrajinske vojne industrije.

Ovaj plan bi bio aktuelan u slučaju potpunog presušivanja američke pomoći.

Kujat objašnjava da bi ovakav aranžman podrazumevao zaključivanje više obavezujućih bilateralnih sporazuma između Ukrajine i evropskih zemalja, što se može tumačiti kao postepeni "ulazak u NATO na mala vrata".

Bivši nemački oficir naglašava da su ukrajinske trupe već postigle maksimum koristeći zapadno oružje, dodajući da Ukrajina ne može pobediti Rusiju na bojnom polju.

On takođe upozorava da nije isključen potencijalni sukob između Rusije i NATO ukoliko zapadni savez direktno podrži Ukrajinu. Ipak, obe strane su preduzele korake kako bi sprečile takav scenario, piše RT.

Kujat, penzionisani general avijacije, obavljao je funkciju načelnika nemačkog generalštaba od 2000. do 2002. godine i predsedavao Vojnim komitetom NATO od 2002. do 2005. godine. Njegovo iskustvo i analiza ukazuju na ozbiljne strategijske razmatranja u vezi sa situacijom u Ukrajini i potencijalnim evropskim pristupima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading