KIJEV ČAČKA MEČKU, ČEKA SE REAKCIJA LUKAŠENKA! Ukrajina razmestila preko 110.000 vojnika duž granice s Belorusijom

Autor:

Svet

22.02.2024

13:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na granici sa Belorusijom Ukrajina je koncentrisala udarnu grupu koja broji od 112.000 do 114.000 ljudi, saopštio je ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin.

KIJEV ČAČKA MEČKU, ČEKA SE REAKCIJA LUKAŠENKA! Ukrajina razmestila preko 110.000 vojnika duž granice s Belorusijom

Foto: Tanjug/AP

Stanje na istoku Ukrajine postaje sve napetije/Ilustracija

Napetost duž ukrajinsko-beloruske granice izazvala je zabrinutost među zvaničnicima, kako u Belorusiji, tako i u međunarodnoj zajednici.

General Hrenjin, u razgovoru za televiziju „Rusija 24“, izjavio je da je ''oko 17.000 vojnika angažovano u direktnoj zaštiti ove granice.''

Ipak, uprkos prisustvu vojnih snaga, general Hrenjin naglašava da situacija trenutno ne zahteva dodatno koncentrisanje beloruskih vojnih snaga duž granice sa Ukrajinom. Ipak, ističe da pažljivo prate situaciju i spremni su na adekvatan odgovor ukoliko se situacija promeni.

Posebnu pažnju general Hrenjin posvećuje vojnim vežbama NATO, izražavajući zabrinutost da se pod izgovorom tih vežbi mogu formirati udarne grupe. On tvrdi da beloruske vojne snage aktivno prate kretanje ovih grupa, te da će odgovoriti ukoliko primete bilo kakve pretnje.

- Primećujemo aktivno kretanje. Glavnokomandujućim je postavljen zadatak – da se ne uspavaju. Pod maskom vojnih vežbi mogu se formirati udarne grupe. Naš glavni zadatak je da vidimo da li se te grupe formiraju ili ne. U okviru vežbi koje su najavili, u toku je faza formiranja grupa. Pažljivo pratimo na koje poligone dolaze, njihov broj i tako dalje. Ako to zaista počne da se pretvara u stvaranje moćnijih grupa ili nešto drugo, naravno, sa naše strane će uslediti odgovo - istakao je Hrenjin, precizirajući da će odgovor biti ''maksimalno adekvatan.''

Osim toga, Hrenjin je istakao da zapadna Evropa, predvođena Sjedinjenim Američkim Državama, sprovodi niz mera u pripremi za moguće vojne dejstva.


- Mi shvatamo protiv koga će te vojne akcije biti usmerene - istakao je on.

Izrazio je uverenje da su te mere usmerene protiv Belorusije, dodajući da su beleženi pokušaji vazdušnog izviđanja teritorije njegove zemlje.

Takođe je podsetio da je od avgusta prošle godine vazdušna granica zemlje narušena šest puta, te da je beloruska vojska na sve reagovala.


- Kada je potrebno, podignemo borbenu avijaciju, podiže se stepen pripravnosti PVO i raketnih snaga. Ako oni potpuno izgube kočnice mi, naravno, nećemo oklevati, obaraćemo ih - poručio je Hrenjin.
 

On je naglasio da je beloruska vojska spremna da reaguje na bilo koji izazov, podsećajući na nekoliko incidenata od avgusta prošle godine koji su uključivali narušavanje vazdušnog prostora Belorusije, piše Sputnjik.

U zaključku, general Hrenjin je poručio da će beloruske vojne snage dati maksimalno adekvatan odgovor na svaki potencijalni izazov i da su spremne za sve scenarije koji bi mogli da ugroze bezbednost zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading