"NE OSTAVLJATE NAM DRUGI IZBOR" Peking optužio CIA da je pokrenula sveopšti špijunski rat

Autor:

Svet

22.02.2024

12:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Navodi Ministarstva državne bezbednosti bili su odgovor na nedavni članak direktora CIA, Vilijema Bernsa, u časopisu Foreign Affairs.

"NE OSTAVLJATE NAM DRUGI IZBOR" Peking optužio CIA da je pokrenula sveopšti špijunski rat

Foto: Wikipedia, Pixabay

Kineska obaveštajna agencija optužila je Centralnu obaveštajnu agenciju SAD (CIA) da je pokrenula sveopšti špijunski rat.

- Sada kada je CIA u više navrata obećavala da će obnoviti svoje obaveštajne mreže u Kini kako bi prikupila više obaveštajnih podataka vezanih za Kinu, Kina nema drugog izbora osim da koristi legalna sredstva za zaštitu od špijunskih aktivnosti i suzbijanje njih. CIA je posvetila znatno više resursa prikupljanju, operacijama i analizi obaveštajnih podataka vezanih za Kinu širom sveta, više nego udvostručujući procenat svog ukupnog budžeta usmerenog na Kinu tokom samo poslednje dve godine. CIA zapošljava i obučava više govornika mandarinskog, šireći konfrontacije protiv Kine na svaki ugao agencije - navelo je Ministarstvo državne bezbednosti (MSS) u postu na kineskoj aplikaciji VeChat.

Foto: Shutterstock

 

Navodi MSS-a bili su odgovor na nedavni članak direktora CIA, Vilijema Bernsa, u časopisu Forin Afers pod naslovom "Spycraft and Statecraft", u kojem je rekao da agencija povećava svoje napore da se pozabavi geopolitičkom konkurencijom sa Kinom. Agencija sada Kinu smatra svojim najvećim izazovom.

- Kina ostaje jedini rival SAD sa namerom da preoblikuje međunarodni poredak i ima ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć da to učini - napisao je Berns u članku objavljenom 30. januara.

Berns je 2021. godine najavio osnivanje Kineskog misijskog centra, koji će se "pozabaviti globalnim izazovom koji predstavlja Narodna Republika Kina, a koji obuhvata sve oblasti misije Agencije", saopštila je CIA.

MSS je na VeChat objavio da su SAD, osim povećanja špijunskih aktivnosti protiv Kine, omalovažile Peking za opravdanu odbranu putem zakona o kontrašpijunaži.

- SAD su poslednjih godina, s jedne strane, započele obaveštajne ratove, ne štedeći napore da pojačaju svoju špijunažu protiv Kine, a sa druge strane podnele su tužbu protiv svojih žrtava, skandalozno blateći opravdanu odbranu Kine i pokušavajući da lažno predstave Zakon o kontrašpijunaži NR Kine kao zao zakon. Sada kada je CIA u više navrata obećavala da će obnoviti svoje obaveštajne mreže u Kini kako bi prikupila više obaveštajnih podataka vezanih za Kinu, Kina nema drugog izbora osim da koristi legalna sredstva za zaštitu od špijunskih aktivnosti i suzbijanje istih - saopštio je MSS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading