''NEROĐENA DECA SU, BEZ OBZIRA NA STADIJUM RAZVOJA, DECA'' Kontroverzna odluka suda u Alabami uzburkala duhove u SAD: Zamrznuti embrioni su ljudska bića!

Autor:

Svet

22.02.2024

11:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrhovni sud u Alabami doneo je značajnu odluku koja definiše zamrznute embrione kao decu, pokrećući time burnu raspravu kako će ova odluka imati dalekosežne posledice po lečenje neplodnosti.

''NEROĐENA DECA SU, BEZ OBZIRA NA STADIJUM RAZVOJA, DECA'' Kontroverzna odluka suda u Alabami uzburkala duhove u SAD: Zamrznuti embrioni su ljudska bića!

Foto: Shutterstock

Presuda je proistekla iz tužbe tri para čiji su embrioni uništeni tokom incidenta u klinici za lečenje neplodnosti.

''Sud je jasno stao na stanovište da su nerođena deca, bez obzira na stadijum razvoja ili fizičku lokaciju, deca", izjavio je sudija Džej Mičel u saopštenju Vrhovnog suda.

On je citirao deo odluke koji smatra da smrt fetusa u trudnoći treba tretirati kao smrt maloletnika, a da nisu izuzeta ni deca koja se nalaze "izvan materice", prenosi AP.

Međutim, ova odluka naišla je na oštre kritike, posebno u vezi sa potencijalnim negativnim uticajem na lečenje neplodnosti i praksu zamrzavanja embriona. Sudije su se pozvale na državni zakon iz 1872. godine, koji roditeljima daje pravo na tužbu zbog smrti maloletnog deteta, a koji sada uključuje i nerođenu decu.

Velika bolnica u Alabami najavila je obustavu vantelesne oplodnje dok razmatra posledice ove odluke Vrhovnog suda.

- Žao nam je što ovo utiče na pokušaje pacijenata da dobiju bebu vantelesnom oplodnjom, ali moramo da procenimo da li naši pacijenti i lekari mogu da budu krivično gonjeni ili kažnjeni zbog poštovanja standardne procedure pri tom tretmanu - navela je u saopštenju portparolka univerzitetske bolnice Alabame u Birmingemu.

- Ova presuda postavlja ozbiljna pitanja o dosadašnjoj praksi vantelesne oplodnje. Moramo pažljivo proceniti da li će naši pacijenti i lekari biti krivično gonjeni ili kažnjeni zbog poštovanja standardnih procedura - dodala je ona. 

Barbara Kolura, direktorka Nacionalnog udruženja za neplodnost, izrazila je zabrinutost zbog mogućih posledica odluke.

- Ova presuda stavlja oplođenu jajnu ćeliju u kategoriju osobe, što dovodi u pitanje dosadašnje prakse vantelesne oplodnje - istakla je.

Nacionalno udruženje za neplodnost ocenilo je presudu kao "užasan razvoj događaja za ljude kojima je potrebna vantelesna oplodnja". Postavlja se niz pitanja o mogućnostima pacijenata, uključujući zamrzavanje, doniranje ili uništavanje embriona stvorenih tokom tretmana neplodnosti, prenosi Telegraf.

Parovi čiji su embrioni uništeni tokom incidenta imaju pravo da podnesu tužbu zbog izazivanja smrti iz nehata, odlučile su sudije, čime se otvara novo poglavlje u pravnoj i etičkoj debati o statusu zamrznutih embriona u Alabami.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading