TABLETE ZA TEST TRUDNOĆE OŠTEĆUJU FETUS! Rezultati istraživanja u Švedskoj alarmantni! Može doći do STRAVIČNIH posledica!

Autor:

Svet

06.12.2023

12:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova studija švedskih naučnika otkrila je da hormonska tableta za testiranje trudnoće, Primodos, može oštetiti fetus kod nekih trudnica. Studija je pokrenuta nakon što je navodna žrtva leka pokrenula sudski spor protiv proizvođača tablete Primodos, koja je bila široko korišćena tokom 60. i 70. godina prošlog veka.

TABLETE ZA TEST TRUDNOĆE OŠTEĆUJU FETUS! Rezultati istraživanja u Švedskoj alarmantni! Može doći do STRAVIČNIH posledica!

Foto: pixabay.com

Profesor farmakologije i toksikologije, Bengt Danielson, proveo je dve godine analizirajući podatke iz studija o hormonskim testovima trudnoće (HPT). Njegov izveštaj otkriva da je korišćenje tablete Primodos moglo da ošteti fetus na sličan način kao i neki lekovi za prekid trudnoće.

Danielson, koji se 35 godina bavi proučavanjem bezbednosti lekova i teratologijom (nauka koja se bavi abnormalnostima fiziološkog razvoja), zaključio je da ovaj preparat ima potencijal da izazove niz urođenih problema udova, skeletne malformacije i kardiovaskularne defekte.

Međutim, studija sugeriše da HPT imaju potencijal i za treći ishod - da započnu neuspeli proces abortusa, što dovodi do kontrakcija materice i krvarenja kod nekih trudnica, najverovatnije onih žena koje imaju prirodno niži nivo hormona progesterona tokom trudnoće.

Različita istraživanja su pružila različite perspektive na ovu temu:

Istraživanje Dr. Isabel Gal iz 1960-ih godina pokazalo je vezu između upotrebe leka i teških urođenih mana. Pregled Komiteta za bezbednost lekova iz 1970-ih godina zaključio je da proizvod ne bi trebalo da koriste trudnice. Studija profesora Karla Heneghana sa Univerziteta u Oksfordu otkrila je da ukupni podaci pokazuju “jasnu asocijaciju” sa nekoliko oblika malformacija. Izveštaj Komisije za ljudske lekove zaključuje da naučni dokazi ne podržavaju uzročnu vezu između upotrebe HPT-a, kao što je Primodos, i urođenih mana ili pobačaja.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading