ŠTA JE POTREBNO KIJEVU ZA POBEDU? Ukrajinski premijer otkrio kakvo oružje i municija nedostaju vojnicima na frontu

Autor:

Svet

20.02.2024

10:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U mnogim zapadnim zemljama vojna podrška Ukrajini slabi zbog rastućih troškova tokom skoro dvogodišnjeg rata sa Rusijom.

ŠTA JE POTREBNO KIJEVU ZA POBEDU? Ukrajinski premijer otkrio kakvo oružje i municija nedostaju vojnicima na frontu

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski premijer, Denis Šmihal, izjavio je da su njegovoj zemlji potrebne rakete dugog dometa i artiljerijska municija da bi zaustavila rusku invaziju.

Govoreći na konferenciji za novinare dan nakon konferencije u Tokiju posvećene rekonstrukciji Ukrajine, Šmihal je izrazio očekivanje da će američki paket pomoći koji je u zastoju u Kongresu ipak biti odobren, prenosi AP.

Prema njegovim rečima Ukrajina ima savremenu opremu, obučava vojnike i bori se po standardima NATO uz apsolutnu podršku evropskih zemalja i Sjedinjenih Država, međutim ukrajinskim snagama na prvim linijama fronta potrebno je više raketa dugog dometa za protivvazdušnu odbranu od napada Rusije.

- Nažalost, Rusija sada ima prevlast u vazduhu što dovodi do posledica na frontu, ali moram da potvrdim da naši partneri ne odbijaju da Ukrajini isporučuju vojnu opremu - rekao je ukrajinski premijer.

Ipak, u mnogim zapadnim zemljama vojna podrška Ukrajini slabi zbog rastućih troškova tokom skoro dvogodišnjeg rata sa Rusijom. Sjedinjene Države su Ukrajini do sada dale oko 111 milijardi dolara pomoći uglavnom u oružju, ali i u opremi i humanitarnoj pomoći, ali procedura za usvajanje novog paketa pomoći od 95 milijardi dolara je zaustavljena u Predstavničkom domu Kongresa.

- Kada Ukrajina dobije borbene avione F-16 kasnije ove godine, uravnotežićemo situaciju na bojnom polju i biće nam mnogo lakše. Stalni nedostatak artiljerijskog i raketnog naoružanja dugog dometa glavna je opasnost za nas na ratištu - rekao je Šmihal.

U međuvremenu, Nacionalna garda SAD je saopštila da nastavlja sa obučavanjem ukrajinskih pilota za upravljanje američkim mlaznim avionima uprkos prestanku finansiranja vojne pomoći.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading