ŠOLC REK'O NE MOŽE! Bajden predložio da Ursula fon der Lajen bude novi šef NATO, ali zbog OVOGA joj nije dopušteno!

Autor:

Svet

18.02.2024

17:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šolc je smatrao da je ova pozicija previše važna da bi je predao rivalskoj stranci CDU.

ŠOLC REK'O NE MOŽE! Bajden predložio da Ursula fon der Lajen bude novi šef NATO, ali zbog OVOGA joj nije dopušteno!

Foto: Tanjug/AP

Nemački kancelar Olaf Šolc je iznenadio mnoge svojim odlukama u vezi sa kandidaturom Ursule fon der Lajen za mesto šefa NATO-a.

Prema pisanju lista Bild, Šolc je sprečio aktuelnu šeficu Evropske komisije da preuzme ovu visoku funkciju, i to iz razloga što je previše kritična prema Rusiji. Američki državni sekretar Entoni Blinken je navodno predložio Fon der Lajen kao kandidata američkog predsednika Džoa Bajdena, ali je Šolc kategorički odbio tu mogućnost., prenosi Blic.

Razlozi odbijanja

Prema izveštaju lista Velt am Sontag, Šolc je bio protiv toga da Ursula fon der Lajen zameni generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je na ovoj poziciji proveo deset godina. Kako se navodi, Šolc je smatrao da je ova pozicija previše važna da bi je predao rivalskoj stranci CDU, a takođe je smatrao da kancelarija šefa Komisije ima manji značaj na međunarodnoj sceni u poređenju sa funkcijom šefa NATO-a.

Kritika prema Rusiji

Diplomate su istakle da je Šolc smatrao da bi Fon der Lajenova bila previše kritična prema Moskvi, što bi moglo predstavljati problem nakon mogućeg prekida vatre u ratu u Ukrajini. Stručnjak za odbranu CDU, Roderih Kizeveter, izjavio je da je Šolc sprečio izbor Fon der Lajen za šefa NATO-a jer je ona podržavala ulazak Ukrajine u NATO, dok je Šolc, prema njegovim rečima, "spreman da ugodi Putinu".

Budući šef NATO-a

S obzirom na odbijanje Ursule fon der Lajen, premijer Holandije Mark Rute sada se ističe kao mogući naslednik Jensa Stoltenberga na mestu šefa NATO-a. Prema izveštaju Velt am Sontaga, Rute ima sve veću podršku, a diplomatski izvori navode da je već 21 od 31 zemlje NATO-a podržalo njegovu kandidaturu. Ovo će svakako biti tema koja će izazvati pažnju javnosti u narednom periodu.

(Blic)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading