SLAVLJEN KAO NACIONALNI HEROJ, A ONDA JE ISPLIVALA GORKA ISTINA: Uhapšen sveštenik zbog seksualnog zlostavljanja tinejdžera

Autor:

Svet

16.02.2024

09:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Chun je odbacio optužbe, ali sud je u sredu presudio da su dokazi žrtava nepobitni.

SLAVLJEN KAO NACIONALNI HEROJ, A ONDA JE ISPLIVALA GORKA ISTINA: Uhapšen sveštenik zbog seksualnog zlostavljanja tinejdžera

Foto: Tanjug/M. NIKOLIĆ

Južnokorejski sveštenik, kojeg su nekada slavili kao heroja, jer je prokrijumčario stotine Severnokorejaca, zatvoren je zbog seksualnog zlostavljanja tinejdžera koji su prebegli iz te zemlje. Chun Ki-won (67) osuđen je na pet godina zatvora zbog zlostavljanja maloletnika u svom internatu u Seulu.

Na pastora se decenijama gledalo kao na spasitelja, ljudi su ga nazivali "azijskim Šindlerom", a njegove operacije "podzemnom železnicom" za one koji beže od režima Severa. U septembru je uhapšen u Seulu. Policija ga je optužila za zlostavljanje šest severnokorejskih tinejdžera, uključujući i prebege koji su spavali u spavaonicama alternativne škole koju je osnovao u sklopu svoje misije Durihana.

Chun je odbacio optužbe, ali sud je u sredu presudio da su dokazi žrtava nepobitni.

- Žrtve daju dosledne izjave i uključuju sadržaj koji se ne može navesti bez iskustva iz prve ruke - rekao je sudija Seung-jeong Kim iz Središnjeg okružnog suda u Seulu.

Sudija je dodao da je Chun svoje zločine počinio s "položaja na kojem je imao apsolutni uticaj". Proglašen je krivim u pet od šest slučajeva zlostavljanja maloletnika od kojih su neki pobegli sami, a drugi sa svojim porodicama pod vodstvom Chunove misije.

Medijski su ga izveštaji često uspoređivali s Oskarom Šindlerom, biznismenom koji je spasio više od 1100 Jevreja tokom Holokausta. Njegovo hapšenje i osuda šokirali su Južnu Koreju gde se ove nedelje naširoko izveštavalo o njegovom suđenju. TV bilteni prikazali su sedokosog Chuna u beloj odeći kako je doveden na sud s lisicama na rukama i okružen stražarima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Alan Ford

16.02.2024 20:56

Svako ima svog Pahomija.