SKANDAL NA SEDNICI UN: Arapski zvaničnici bojkotovali govor izraelskog ambasadora!

Autor:

Svet

23.01.2024

22:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Arapski predstavnici napustili sednicu Saveta bezbednosti UN

SKANDAL NA SEDNICI UN:  Arapski zvaničnici bojkotovali govor izraelskog ambasadora!

Foto: Tanjug/AP


Predstavnici nekoliko arapskih zemalja napustili su današnju sednicu Saveta bezbednosti UN tokom govora izraelskog ambasadora Gilada Erdana. Nakon obraćanja palestinskog ministra spoljnih poslova Rijada al-Malikija, reč je dobio Erdan, međutim određeni broj diplomata je napustio salu gde se održava sednica. Oni su se vratili tek pošto je izraelski zvaničnik završio svoje izlaganje.

Optužbe izraelskog ambasadora

Izraelski ambasador Gilad Erdan optužio je palestinsku militantnu grupu Hamas da je pretvorila Pojas Gaze u "ratnu mašinu" otkako su se izraelske snage povukle iz te oblasti pre 18 godina. Tokom govora na sednici Saveta bezbednosti UN o situaciji u Gazi, Erdan je istakao da bi trajni prekid vatre, kojeg se neki zalažu, omogućio Hamasu da ostane na vlasti, čime bi Izrael bio izložen egzistencijalnom riziku jer Hamas nastoji da uništi Izrael.

 

 


Poziv na oslobađanje talaca

Erdan je takođe dodao da bi se "rat odmah završio" kada bi Hamas oslobodio taoce koje drži u Gazi.

 

 

- Neki se zalažu za trajni prekid vatre, čime bi Hamas ostao na vlasti. To bi Izrael stavilo u egzistencijalni rizik jer Hamas nastoji da uništi Izrael - rekao je Erdan na sednici Saveta bezbednosti UN o situaciji u Gazi.

Ovo napuštanje sednice od strane arapskih predstavnika predstavlja jasnu političku gestu i naglašava duboke podele i tenzije u vezi sa situacijom u Gazi.

Reakcije na Erdanove tvrdnje

Izraelske tvrdnje o Hamasovoj transformaciji Pojasa Gaze u "ratnu mašinu" sigurno će izazvati nove diskusije i reakcije unutar međunarodne zajednice. Ovakve izjave postavljaju fokus na kompleksnost situacije na Bliskom istoku, naglašavajući potrebu za pronalaženjem održivog rešenja za sukob između Izraela i Palestine.


Situacija u Gazi ostaje jedno od najvažnijih pitanja međunarodne diplomatije, sa različitim političkim akterima koji nastoje da promovišu svoje stavove i interese. Dok se tenzije nastavljaju, jasno je da je potrebno intenzivirati napore ka diplomatskom rešenju kako bi se okončao sukob i postigao mir u regionu.

(RIA, Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading