TRAŽE HITNO IZVINJENJE: Ursula Fon der Lajen spomenula AUŠVIC i jednim potezom na sebe navukla bes ČITAVE POLJSKE

Autor:

Svet

29.01.2024

08:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šefica Evropske komisije napravila je, blago rečeno, skandal

TRAŽE HITNO IZVINJENJE: Ursula Fon der Lajen spomenula AUŠVIC i jednim potezom na sebe navukla bes ČITAVE POLJSKE

Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Ursula Fon der Lajen objavila je post na društvenoj mreži X koji je u kratkom roku podigao na noge čitavu Poljsku i zbog kojeg joj je preseo prethodni vikend.

Predsedavajuća Evropske komisije napisala je da je logor Aušvic osnovan u Poljskoj, s čime se Poljaci, iako je to danas tačno, ne slažu.

Poljska je, s tim u vezi, zatražila od Evropske komisije da ispravi objavu na društvenim mrežama o Holokaustu, navodeći da objava pogrešno povezuje logor smrti s Poljskom, a ne s nacističkom Nemačkom.

U videu koji je pre dva dana na platformi X objavila predsednica Evropske komisije povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Holokaust, ona i druge kolege čitaju imena žrtava Holokausta, dok su u opisima navedena njihova mesta rođenja i smrti.

Nekoliko je žrtava navedeno kao "ubijeno u Aušvicu, Poljska", bez napomene da je zloglasni logor istrebljenja izgradila i vodila nacistička Nemačka tokom Drugog svetskog rata.

"Kada se govori o nacističkom logoru za istrebljenje u Aušvicu, treba napomenuti da je on osnovan pod nemačkom okupacijom", napisao je poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski na X-u.

Dodao je da će "informacije objavljene na društvenim medijima Evropske komisije biti razjašnjene".

Nešto kasnije naslovi u snimku promenjeni su u "Aušvic, nemački nacistički logor istrebljenja".

"Logor Aušvic bio je nemački nacistički koncentracioni logor osnovan na područjima koja je Nemačka okupirala 1939. To je jedina istina", pozdravio je promenu Šimon Holovnia, predsednik poljskog parlamenta.

Poljaci su vrlo osetljivi na svaki opis Aušvica u kojem se ne spominje da je logor izgradila nacistička Nemačka nakon što je napala Poljsku. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading