KAKVU BUDUĆNOST IMAJU BAJDEN I TRAMP?! Ko će doživeti sledeći mandat?!

Autor:

Svet

24.01.2024

23:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Debata zapalila Ameriku.

KAKVU BUDUĆNOST IMAJU BAJDEN I TRAMP?!  Ko će doživeti sledeći mandat?!

Foto: Tanjug/AP/Matt Rourke/Alex Brandon, Profimedia/William Scott Alamy Alamy

Kada su godine u pitanju, američki predsednici Džo Bajden i Donald Tramp su svojim izborom za kandidaturu za predsedničke izbore pokrenuli debatu o starosnoj granici za obavljanje ove visoke funkcije. I dok su njih dvojica uvereni da su dovoljno mladi da vode Sjedinjene Američke Države, postavlja se pitanje kako će birači gledati na ove kandidate u novembru ove godine.

Dok se Bajden i Tramp takmiče za titulu najstarijeg američkog predsednika, interesantno je pogledati kako stoje stvari sa starošću lidera u drugim zemljama. Prema analizi koju je sproveo istraživački centar Pev u Vašingtonu, od 187 zemalja, samo osam ima lidera starijih od Džoa Bajdena. Najstariji predsednik je Pol Bija iz Kameruna koji ima 90 godina i već 40 godina je na vlasti.

Foto: Tanjug-AP

Džo Bajden


Pitanje zdravlja kandidata je takođe jedna od tema koja se nameće. Iako su mnogi skeptični kada je reč o starosnom dobu i zdravstvenom stanju Bajdena i Trampa, istraživanje američkog gerontologa dr Džej Olsanski sa Univerziteta Ilinois u Čikagu pokazuje da su obojica dobro stojala pre četiri godine, tokom prethodne kampanje. Olsanski je tada zaključio da oba kandidata imaju velike šanse da prežive naredne četiri godine.

Iako se čini da su Bajden i Tramp u dobroj kondiciji, istraživanja pokazuju da vođenje države može skratiti životni vek, te da se rizik od srčanog ili moždanog udara udvostručuje svake decenije. Međutim, dr Olsanski ističe da je revolucija dugovečnosti već promenila percepciju starenja za Bajdenovu generaciju i buduće generacije.

Foto: Tanug/AP

Donald Tramp


Starenje ne mora nužno da znači i gubitak produktivnosti. Dr Olsanski ističe da osobe starije od 65 godina danas mogu biti aktivni i učestvovati u različitim sferama života, bilo da se radi o vođenju kompanija, volontiranju, putovanjima ili sportskim aktivnostima.

Iako su godine i zdravlje kandidata tema koja se provlači kroz javni diskurs, istina je da starenje ne mora nužno biti prepreka za obavljanje visokih funkcija. U slučaju Bajdena i Trampa, podaci i istraživanja sugerišu da obojica imaju dobre šanse da prežive i obavljaju funkciju predsednika SAD u narednom periodu.

(Jutarnji.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading