SKANDALOZNA ODLUKA: Putin traži imovinu bivšeg SSSR-a i imperije - šta se krije iza toga?

Autor:

Svet

20.01.2024

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Putin kreće u lov na imovinu bivše Ruske imperije i Sovjetskog Saveza

SKANDALOZNA ODLUKA: Putin traži imovinu bivšeg SSSR-a i imperije - šta se krije iza toga?

Foto: Tanjug/AP


Ruski predsednik Vladimir Putin je nedavno naredio svojim zvaničnicima da krenu u potragu za imovinom koja je nekada pripadala bivšoj Ruskoj imperiji ili je bila u vlasništvu Sovjetskog Saveza. Ovaj potez je izazvao pažnju javnosti i postavio pitanje razloga iza ovakve odluke.

Novi zadatak za Odeljenje za inostranu imovinu

U skladu sa Putinovim nalogom, Odeljenje za inostranu imovinu Administrativne uprave predsednika Ruske Federacije će dobiti sredstva za pretragu imovine u inostranstvu, kao i za obezbeđivanje registracije ruskih imovinskih prava. Ova inicijativa je izazvala interesovanje javnosti, s obzirom na to da nije precizirana veličina budžeta za ovu operaciju, niti vrsta imovine koja se traži.

Povratak subvencija za potragu za nepokretnostima

U dokumentu se takođe navodi da su prilagođena pravila za subvencionisanje potrage za nepokretnostima, čime se vraća mehanizam subvencija za ovu svrhu. Ovo je dodatno povećalo interesovanje javnosti, s obzirom na nedostatak jasnih informacija o razlozima iza Putinovog dekreta.

Ruska imperija i Sovjetski Savez

Rusko carstvo, na vrhuncu svoje moći, prostiralo se na teritoriji današnje Poljske, Estonije, Letonije, Litvanije i Finske. Nakon političkih pritisaka izazvanih Prvim svetskim ratom i boljševičkom revolucijom 1917. godine, formirana je komunistička država - Sovjetski Savez. Ovi istorijski podaci su važni za kontekst Putinovog interesovanja za imovinu bivše imperije i Sovjetskog Saveza.

Zamrznuta ruska imovina i reakcija Ukrajine

U januaru ove godine, zemlje Evropske unije su počele da sprovode predlog Evropske komisije o korišćenju 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine u interesu Ukrajine. Ova inicijativa je naišla na podršku ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, dok su ruski zvaničnici zapretili pravnim postupcima u slučaju konfiskacije ruske imovine.

Kremlj smatra svaki pokušaj zaplene "potpunom krađom"

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je naglasio da Kremlj smatra svaki pokušaj zaplene ruske imovine "potpunom krađom". Ova reakcija dodatno naglašava ozbiljnost situacije i postavlja pitanje daljih koraka koje će Rusija preduzeti u vezi sa ovim pitanjem.

Ukratko, Putinov nalog za traženje imovine bivše Ruske imperije i Sovjetskog Saveza izaziva pažnju kako domaće, tako i međunarodne javnosti, dok se očekuje dalji razvoj situacije i reakcija relevantnih aktera na ovo pitanje.

(Jutarnji list/Bloomberg)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading