DRAMA NE PRESTAJE ZBOG SPORNE OBLASTI: Britanski ratni brod je stigao, ključaju karipske vode Venecuele - odgovor na "provokaciju" Londona će biti žestok!

Autor:

Svet

30.12.2023

13:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Venecuele, Nikolas Maduro, izdao je naredbu oružanim snagama da izvedu obimne vojne vežbe kao odgovor na odluku Velike Britanije da pošalje ratni brod u podršku Gvajani.

DRAMA NE PRESTAJE ZBOG SPORNE OBLASTI: Britanski ratni brod je stigao, ključaju karipske vode Venecuele - odgovor na "provokaciju" Londona će biti žestok!

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Očekuje se da će 5.600 vojnika učestvovati u "odbrambenim vežbama" koje će se održati duž istočnih karipskih i atlantskih obala Venecuele.

Ova tenzija proizilazi iz nedavne podrške venecuelanskih birača stvaranju nove države u naftom bogatom regionu Esekibo, koji je decenijama bio deo Gvajane.

Maduro je istakao da su vojne vežbe odgovor na ono što naziva "provokacijom i pretnjom Ujedinjenog Kraljevstva" protiv mira i suvereniteta Venecuele. On je osudio ovu odluku kao "praktično vojnu pretnju iz Londona" i istakao da je to kršenje nedavno postignutog sporazuma između Venecuele i Gvajane, koji zabranjuje upotrebu sile za rešavanje spora.

Potpredsednik Gvajane, Barat Džagdeo, smirujuće je reagovao na tenzije, tvrdeći da je prisustvo britanskog broda deo rutinskih aktivnosti i izgradnje "odbrambene sposobnosti". On je naglasio da Gvajana nema nameru da invadira Venecuelu i da predsednik Maduro nema razloga za brigu.

Velika Britanija je potvrdila da će HMS Trent učestvovati u zajedničkim vežbama sa Gvajanom nakon Božića. Iako je brod prvobitno raspoređen u Karibe kako bi suzbio krijumčarenje droge, njegovo prisustvo postalo je kontroverzno nakon pretnji vlade Venecuele da će pripojiti region Esekibo u Gvajani.

Ova najnovija tenzija dodatno naglašava dugogodišnje nesuglasice između Venecuele i Gvajane oko teritorijalnih pitanja, posebno u vezi sa Esekibom, koji čini značajan deo teritorijalnih pretenzija obe zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading