PRVO SU SE UMEŠALI BRITANCI, A SAD I BRAZIL: Spor Venecuele i Gvajane više nije SAMO NJIHOVA STVAR, ovo nije dobro!

Autor:

Svet

29.12.2023

18:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reakcija i saopštenje Brazila sigurno neće prijati Venecueli koja insistira da njen spor sa Gvajanom oko teritorije ostane lokalnog karaktera

PRVO SU SE UMEŠALI BRITANCI, A SAD I BRAZIL: Spor Venecuele i Gvajane više nije SAMO NJIHOVA STVAR, ovo nije dobro!

Foto: Tanjug/AP

Brazilsko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je zabrinutost nakon što su britanske vlasti saopštile da će poslati patrolni brod u Gvajanu.

- Brazilska vlada veruje da se vojne demonstracije podrške bilo kojoj strani moraju izbeći, kako bi proces dijaloga koji je u toku mogao da donese rezultate - navodi se u saopštenju brazilskog ministarstva.

Reakcija i saopštenje Brazila sigurno neće prijati Venecueli koja insistira da njen spor sa Gvajanom oko teritorije ostane lokalnog karaktera.

Brazilci su dodali da obe strane treba da budu uzdržane i da nastave razgovore.

Velika Britanija je juče saopštila da će ratni brod HMS Trent učestvovati u zajedničkim pomorskim vežbama sa vojnim brodovima bivše kolonije Gvajane, koja je članica Komonvelta i jedina je država u Južnoj Americi u kojoj je zvanični jezik engleski.

HMS Trent, patrolni brod bio je raspoređen na Karibima u okviru borbe protiv krijumčara narkotika, ali mu je postavljen novi zadatak nakon što je ranije ovog meseca Vlada Venecuele zapretila da će izvršiti aneksiju regiona Esekibo u Gvajani.

To je izazvalo bojazan da bi Venecuela mogla da izvrši invaziju i izazove međudržavni sukob, prvi u Južnoj Americi od rata za Foklandska ostrva 1982. godine.

Venecuela odavno polaže pravo vlasništva nad regionom Esekibo, bogat zlatom, dijamantom i boksitom koji se prostore na površini od 100.000 kvadratnih kilometara i čini oko dve trećine ukupne teritorije Gvajane.

Napetosti su eksalirale ranije ovog meseca nakon što je velika većina glasača u Venecueli na referendumu odobrila pripajanje Esekiba i odbacila nadležnost Međunarodnog suda pravde koji nadgleda međudržavni spor.

Na nedavno održanom sastanku predsednika Venecuele i Gvajane, kojem je prisustvovao i predsednik Brazila, istaknuto je da su obe države spremne da tragaju za mirnim suživotom na spornom području Esekiba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading