ZAPAD VAN SEBE OD BESA, PRIVREDA RUSIJE JAČA OD SANKCIJA Zlatne rezerve oborile sve rekorde, vrede preko 150 milijardi dolara!

Autor:

Svet

14.12.2023

20:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zlatne rezerve dosegle su rekordan nivo, zahvaljujući rastu svetske cene ovog plemenitog metala, prema podacima Centralne banke.

ZAPAD VAN SEBE OD BESA, PRIVREDA RUSIJE JAČA OD SANKCIJA Zlatne rezerve oborile sve rekorde, vrede preko 150 milijardi dolara!

Foto: Tanjug/AP

Ruske investicije u zlato porasle su u novembru za 2,2 odsto na 151,9 milijardi dolara, što je trenutno najviši rekord.

Istovremeno, u fizičkom smislu, zlatne rezerve se smanjuju već drugi mesec za redom i u novembru su bile oko 16 tona, do 2.315 tona.

Prethodni maksimum zabeležen je u oktobru na 148,7 milijardi dolara.

Ranije je Centralna banka objavila da su međunarodne rezerve Rusije porasle u novembru za skoro tri procenta na 592,4 milijarde dolara, što je maksimum od aprila ove godine, piše rt.rs.

Ruska Federacija je u septembru povećala svoje količine zlata na rekordne nivoe – 2.360 tona, čime je zadržala peto mesto u svetu među zemljama sa najvećim zlatnim rezervama.

Rusija zaradila dvostruko više od zamrznutih rezerva zlata i novca 

Svetski savet za zlato je nedavno objavio da će globalna potražnja za zlatom 2024. godine biti prilično stabilna zbog tekuće geopolitičke neizvesnosti i povećane kupovine od strane centralnih banaka širom sveta.

Osim toga, dodaje se da su ove godine globalne centralne banke obezbedile povećanje potražnje za ovim plemenitim metalom, usled čega je njegova vrednost porasla za deset odsto ili više.

Ruski predsednik Vladimir Putin naveo je u septembru, na plenarnoj sednici Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku, da je njegova zemlja već zaradila dvostruko više od iznosa koji joj je zamrznut u zlatnim i deviznim rezervama na Zapadu, preneo je Sputnjik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading