ZAHAROVA OSULA PALJBU PO ZAPADU ZBOG KRŠENJA DEJTONSKOG SPORAZUMA: VIoski predstavnik za BiH je marioneta, usred Evrope stvorena kolonija!

Autor:

Svet

12.12.2023

15:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije je istakla da je Moskva i ranije upozoravala na posledice kršenja Dejtonskog sporazuma, koje mogu biti “katastrofalne”.

ZAHAROVA OSULA PALJBU PO ZAPADU ZBOG KRŠENJA DEJTONSKOG SPORAZUMA: VIoski predstavnik za BiH je marioneta, usred Evrope stvorena kolonija!

Foto: Tanjug/AP, zoran žestić

- Kristijan Šmit visoki predstavnik je marioneta Zapada, koja se predstavlja kao gospodar sudbine, dok se principi Dejtonskog sporazuma tendenciozno tumače u korist spoljašnje agende koja nema nikakve veze sa interesima i težnjama naroda Bosne i Hercegovine - ocenila je danas Marija Zaharova.

Zaharova je istakla da od potpisivanja Dejtonskog sporazuma Bosna i Hercegovina je prošla dugačak put, ali je još teško reći da je od tada do sada došlo do "istinskog međunacionalnog pomirenja", o kojem su svi sanjali nakon potpisivanja sporazuma.

- To ne treba da čudi, budući da vidimo da postoje koordinisani pokušaji spoljašnjih i unutrašnjih igrača, koji imaju za cilj uništenje temelja Dejtonskog sporazuma - ocenila je ona.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije je istakla da se podršku i pomoć zapadne zajednice radi na uništavanju postulata ravnopravnosti tri konstitutivna naroda (Srba, Hrvata i Bošnjaka) i dva entiteta (Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine), uništava se višenacionalni karakter zemlje, radi se na urušavanju suvereniteta entiteta Bosne i Hercegovine na osnovu neoliberalnih koncepata, uprkos principima Dejtonskog sporazuma.

- Očigledno je da su pojedini delovi sporazuma "prestali da odgovaraju onima koji nastoje da nasilno uvuku Bosnu i Hercegovinu u evroatlantsku mrežu - poručila je Zaharova.

- Ne možemo da pojmimo da je u 21. veku u Evropi, u nezavisnoj državi BiH, naporima Brisela, Vašingtona i Londona stvoren sistem kolonijalnog upravljanja. Na njegovo čelo postavljena je marioneta, koja se predstavlja kao gospodar sudbine. Principi mirovnog sporazuma grubo su odbačeni, i tendenciozno se tumače u korist spoljašnje agende koja nema nikakve veze sa interesima i težnjama naroda BiH - navela je ona.

Kao dokaz za to navodi i situaciju oko visokog predstavnika, koji umesto da pomaže jačanju samostalnosti BiH, postaje "instrument za gušenje suverenih prava naroda zemlje". 

Zaharova je dodala da je Moskva i ranije upozoravala na posledice kršenja Dejtonskog sporazuma, koje mogu biti “katastrofalne”. 

Na godišnjicu Dejtonskog sporazuma, iz Moskve su pozvali na odgovoran pristup u cilju stabilnosti i bezbednosti na Balkanu, strogo u skladu sa normama i principima međunarodnog prava.

Podećanja radi, ovaj mirovni sporazum kojim je okončan trogodišnji građanski rat u Bosni i Hercegovini, potpisan je u Dejtonu, u Sjedinjenim američkim državama, 14. decembra 1995. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading