IMAM TRAŽI DA DECU OBUČAVAJU ZA RAT: Skandalozan poziv verskog izaslanika u BIH

Autor:

Svet

12.12.2023

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Harun Hodžić, koji je bio pripadnik zloglasne 7. muslimanske brigade u ratu, na verskom predavanju zatražio da se svako dete nauči da koristi oružje

IMAM TRAŽI DA DECU OBUČAVAJU ZA RAT: Skandalozan poziv verskog izaslanika u BIH

Foto: Printscreen

Imam Harun Hodžić, nekad pripadnik zloglasne 7. muslimanske brigade, koja je počinila stravične zločine nad Srbima tokom rata, pozvao je na verskom predavanju da se sva deca obučavaju za rat. Hodžić je u Nemili kod Zenice poručio da svako dete treba da nauči da koristi oružje, a da se od svake lovačke sekcije napravi formacija koja je spremna da se brani.


Prema njegovim rečima, od streljačkih klubova treba da se pravi vojska, a svako dete obučiti da se bavi streljaštvom i da sve navedeno treba da se uredi da bude "po zakonu". U lovačka udruženja, dodao je, treba dovesti penzionisane, demobilisane pripadnike Armije BiH.
Republika

Foto: Facebook

Imam Harum Hodžić poziva na krvoproliće

 

- Bez ikakvih ambicija da nekome pretimo. Ali samo s jednom ambicijom, da nam se ne ponovi Gaza - rekao je Hodžić, koji je u izlaganju uporedio Sarajevo 1992. s palestinskom enklavom.


Kao da sve navedeno nije dovoljno i zabrinjavajuće, na tribini je, pored Hodžića, govorio i Nezim Halilović Muderis, prema pisanju bosanskih medija, neformalni vođa vehabija, imam Džamije kralja Fahda, najvećeg muslimanskog verskog objekta u Sarajevu, i ratni komandant 4. muslimanske brigade takozvane Armije BiH u Konjicu, koji je rekao da agresija na BiH i dalje traje.


Halilović je, inače, visokorangirana osoba u upravi Islamske zajednice BiH, gde obavlja dužnost šefa kancelarije za hadž.


Ubrzo pošto je razgovor s pomenute tribine dospeo u javnost, oglasio se i Nenad Nešić, ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH, i poručio da ovi verski službenici šire mržnju porukama u kojima zveckaju oružjem, kao i da je sve ovo užasavajuće.


- Strašno je da verski službenici Nezim Halilović i Harun Hodžić šire poruke mržnje, pozivaju da se deca obučavaju streljaštvu i pripremaju za neke ratove. Od verskih službenika se, pre svega, očekuje da promovišu mir, toleranciju, poštovanje, ljubav, suživot, a ne da zveckaju oružjem - rekao je Nešić, kao i da su ovakvi stavovi zabrinjavajući i užasavajući.


Ministar je otkrio i da je, prema njegovim informacijama, Halilović član GO SDA, a da je Hodžić blizak ovoj partiji.


- Zato pozivam SDA da pokaže odgovornost i ogradi se od ovakvih stavova, da kažu da budućnost nije u oružju, nego u školama i naučno-tehnološkom razvoju. Dosta je u prošlom veku u ovoj zemlji bilo krvi, za 100 narednih vekova - istakao je Nešić.


Slične poruke poslao i Nezim Halilović, imam Džamije kralja Fahda u Sarajevu



U skladu s politikom Islamske zajednice


Istoričar Aleksandar Raković ocenio je da su ratnohuškačke izjave iz Islamske zajednice BiH, poput ove imama Haruna Hodžića na verskom predavanju kod Zenice, u skladu s politikom koju je Islamska zajednica BiH, kao krilo SDA, vodila tokom proteklih decenija. Raković je podsetio da je IZ BiH početkom devedesetih bila jedno od krila SDA, koja je razbijala Jugoslaviju i izazvala građanski rat u SFRJ.


- Ovo je sasvim očekivano, s vremena na vreme se pojavi u javnosti, ali najčešće mi ni ne znamo šta se govori po džamijama, a u svakom slučaju u skladu je s politikom koju je Islamska zajednica BiH, kao jedno krilo SDA, vodila tokom prethodnih decenija - istakao je Raković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading