BORIS DŽONSON NA SUDU, BRITANIJA ŠOKIRANA NJEGOVIM ISKAZOM: "Potcenili smo opasnost koronavirusa, nIsmo uspeli da spasemo dovoljno života"

Autor:

Svet

06.12.2023

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnjem ročištu u istražnom postupku zbog kršenja pravila tokom pandemije korona virusa, bivši britanski premijer Boris Džonson priznao je da je njegova administracija potcenila obim i tempo pandemije kada su pristigli prvi izveštaji iz Kine.

BORIS DŽONSON NA SUDU, BRITANIJA ŠOKIRANA NJEGOVIM ISKAZOM: "Potcenili smo opasnost koronavirusa, nIsmo uspeli da spasemo dovoljno života"

Foto: Tanjug/AP

On je istakao da nivo panike nije bio dovoljno visok i naglasio kolektivni neuspeh vlade. Međutim, nije se osvrnuo na sopstvene greške, dodajući da državni službenici i naučnici nisu podigli dovoljnu uzbunu o ozbiljnosti virusa. Džonson je takođe rekao da bi drugačije delovali da su prestali da razmišljaju o matematičkim implikacijama nekih prognoza.

Džonson, koji se pojavio pred sudom u svojstvu svedoka, položio je zakletvu i odmah počeo sa svojim iskazom. Međutim, ubrzo je prekinut zbog upozorenja sudskog veća upućenog nekolicini demonstranata u publici. Nakon što je obezbeđenje sprovelo van sale četiri osobe, Džonson je nastavio iskaz izražavajući duboko žaljenje zbog žrtava pandemije.

Džonson je izrazio zahvalnost zdravstvenim radnicima i državnim službenicima koji su pomogli da se zemlja zaštiti tokom pandemije. Takođe je izrazio uverenje da će istraga dovesti do odgovora na teška pitanja koja postavljaju porodice stradalih od koronavirusa. Na pitanje glavnog istražitelja da li veruje da oboleli od kovida i ožalošćene porodice imaju pravo na potpunu i rigoroznu istragu, Džonson je odgovorio potvrdno.

Britanski mediji su najavljivali da će Džonson izneti da ga je glavni medicinski zvaničnik u njegovoj vladi, Kris Viti, više puta upozoravao o rizicima preranog uvođenja mera izolacije. Viti je navodno dao oštra upozorenja Džonsonu 28. februara 2020. godine o rizicima uvođenja prevremene izolacije tokom sastanka u kabinetu. Džonsonova odluka da odloži uvođenje izolacije zbog pandemije koronavirusa do 23. marta 2020. godine verovatno će biti predmet intenzivne provere tokom istražnog postupka.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading