GORI GRANICA IZRAELA I LIBANA: Hezbolah UDARIO raketama, Izrael UZVRATIO vazduđnim udarima i artiljerijom

Autor:

Svet

02.12.2023

12:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je da je napala izraelske položaje koristeći rakete. Ovaj napad se dogodio na spornom području Šeba, koje se nalazi između Libana i Sirije, ali je pod izraelskom kontrolom. Hezbolah je izjavio da je koristio precizno vođene rakete i minobacače na položajima u al-Radaru, Rousiyat al-Alamu, al-Samaqi, Zibdeenu i Ramti.

GORI GRANICA IZRAELA I LIBANA: Hezbolah UDARIO raketama, Izrael UZVRATIO vazduđnim udarima i artiljerijom

Foto: Tanjug/AP

U odgovoru na ovaj napad, Izraelske odbrambene snage (IDF) su izvele vazdušne udare, tenkovsku i artiljerijsku vatru na položaje Hezbolaha u Libanu. Izrael je takođe rasporedio “desetine hiljada” dodatnih jedinica duž severne granice, uključujući pešadiju, specijalne snage, oklopne snage, artiljeriju, vazdušne snage i "dodatne resurse, uključujući obaveštajne i logističke".

Osim toga, jedan borac Hezbolaha je ubijen na jugu Libana. Izraelska vojska je saopštila da je izvela granatiranje u blizini grada Nakura kao upozorenje nakon što je, kako je navela, uočila “neobične aktivnosti” na tom području. Privremene snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) su potvrdile da je Izrael granatirao južni Liban, a da je pogođena blizina sedišta te misije u blizini primorskog grada Nakura.

Ovo je najnovija eskalacija sukoba između Hezbolaha i Izraela, koji je do sada bio najveći od rata u Libanu 2006. godine. Očekuje se da će se situacija dalje razvijati, a obe strane su na visokom stepenu pripravnosti.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da su, nakon što je Hamas prekinuo primirje, izvršile vazdušne udare i pogodile više od 400 ciljeva u Pojasu Gaze, uključujući i preko 50 u oblasti Kan Junis.

Izraelske trupe na terenu u severnoj Gazi usmerile su vazdušne napade na brojne ciljeve, uključujući i džamiju koju je, kako tvrdi IDF, teroristička grupa Palestinski Islamski džihad koristila kao operativni štab.

Pomorske snage su takođe izvršile udare na Hamasovu infrastrukturu na jugu, uključujući i pomorsku opremu koju koristi ta militantna organizacija. Izraelska vojska je takođe saopštila da je jedan broj “terorističkih ćelija eliminisan”, kao i da je među pogođenim ciljevima i skladište municije.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading