KAKO JE OVO MOGUĆE? Izrael daje šut kartu Americi? Ugledni profesor zapalio svetsku javnost! Otkrivena tajna opadanja američke hegemonije!

Autor:

Svet

02.12.2023

10:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Profesor Anton Fedjašin sa američkog univerziteta upozorava na opadanje uticaja Sjedinjenih Država u međunarodnim odnosima.

KAKO JE OVO MOGUĆE? Izrael daje šut kartu Americi? Ugledni profesor zapalio svetsku javnost! Otkrivena tajna opadanja američke hegemonije!

Foto: AP

On ističe da je moralistička politika koju su američke elite sprovele nakon Hladnog rata dovela do pogoršanja svih problema u spoljnoj politici. Fedjašin osuđuje ideju o podeli sveta na "dobre i loše zemlje" i ističe da je to dovelo do gubitka geopolitičkog statusa hegemona za Sjedinjene Države. Osim toga, on upozorava da bi ova politika mogla dovesti do gubitka saveza sa Izraelom.

Ekspert skreće pažnju na "tektonski pomak" u geopolitici, ističući da se Amerika isključuje iz učešća u bezbednosnim pitanjima na evroazijskom kontinentu. On kao primer navodi aktivno učešće Kine u obnavljanju odnosa između Irana i Saudijske Arabije, kao i nedavnu ekspanziju ekonomske zajednice BRIKS-a, ocenjujući ih kao "predznake" multipolarnog sveta.

Fedjašinova analiza ukazuje na trend jačanja multipolarnog sveta, što bi moglo dovesti do preispitivanja saveznika poput Izraela. On ističe da je ruski predsednik Vladimir Putin više puta naglasio da se zapadna hegemonija bliži kraju, a multipolarni svetski poredak će neminovno jačati.

U zaključku, Fedjašinov članak postavlja pitanje da li će Izrael početi da razmatra novu političku orijentaciju u kontekstu promenjenih međunarodnih odnosa.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading