BIVŠI PREMIJER OZNAČEN KAO "STRANI AGENT" - evo zašto ga je rusko Ministarstvo pravde optužilo!

Autor:

Svet

24.11.2023

21:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo pravde Rusije je danas stavilo Mihaila Kasjanova na listu "stranih agenata".

BIVŠI PREMIJER OZNAČEN KAO "STRANI AGENT" - evo zašto ga je rusko Ministarstvo pravde optužilo!

Foto: Sergei Savostyanov/Profimedia

Mihail Kasjanov - premijer i opozicionar



 Kasjanov, koji danas broji 65 godina, nekada je bio premijer za vreme prvog predsedničkog mandata Vladimira Putina, da bi kasnije postao jedan od njegovih protivnika.

Kasjanov je označen kao "strani agent" zbog primanja novca ili podrške iz inostranstva, što je deo ruskog zakona sa pežorativnom konotacijom i intencijom potkopavanja kredibiliteta. Ovaj zakon često se koristi protiv opozicionih ličnosti i nezavisnih medija, označavajući sav njihov materijal kao „potiče od stranog agenta“.


Politika označavanja protivnika



Na sajtu Ministarstva pravde Rusije navodi se da je Kasjanov učestvovao u kreiranju poruka i materijala stranih agenata, širio lažne informacije o odlukama državnih organa Ruske Federacije i protivio se specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini. Ova politika označavanja protivnika kao "stranih agenata" predstavlja efikasan način potkopavanja njihove reputacije i uticaja.



Premijerski mandat i opozicija



Kasjanov je postao premijer 2000. godine, nakon što je Putin izabran za predsednika, i obavljao je tu funkciju do 2004. godine kada je smenjen. Tokom svog mandata, bio je odgovoran za sprovođenje ekonomskih reformi, uključujući uvođenje paušalnog poreza na dohodak. Nakon napuštanja funkcije premijera, postao je istaknuta opoziciona ličnost, pokušavajući čak da se kandiduje za predsednika 2008. godine, ali mu je nacionalna izborna komisija odbila kandidaturu.



Nestanak i odlazak iz Rusije



Kasjanov je kasnije nestao s političke scene kako je ruska opozicija slabila pod uticajem hapšenja i represije. Nakon što je Putin poslao trupe u Ukrajinu u februaru 2022, Kasjanov je napustio Rusiju i navodno se nalazi u Letoniji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading