NEMAČKA U NIKAD JAČOJ KRIZI! Crne slutnje poslodavaca - bez posla ostaje više od 300.000 radnika?

Autor:

Svet

12.11.2023

22:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslodavci upozoravaju da je građevinska industrija u Nemačkoj u velikoj krizi i da bi za dve godine mpoglo da nestane 300.000 radnih mesta.

NEMAČKA U NIKAD JAČOJ KRIZI! Crne slutnje poslodavaca - bez posla ostaje više od 300.000 radnika?

Foto: www.profimedia.rs, shutterstock

Visoke kamate, strah od inflacije, veliki troškova grejanja... Građevinska industrija je u krizi uprkos ozbiljnoj nestašici stanova u Nemačkoj.

Od januara do avgusta 2023. godine izdato je 28,3 posto manje građevinskih dozvola za stanove nego u istom razdoblju 2022. godine. Prema renomiranom institutu IFO iz Minhena, svaka druga građevinska kompanija pati od akutnog nedostatka narudžbi, pišu nemački mediji.

Umesto izgradnje 400.000 novih stanova, koje je obećala nemačka ministarka građevinarstva Klara Gejvic, građevinska industrija tvrdi da će biti izgrađeno samo 250.000 tokom 2023. godine, prenosi Kurir.

Tri šefa iz velikih građevinskih firmi u Nemačkoj otvoreno su o svojim problemima progovorili za nemačke medije.

- Kancelar sada mora postaviti stanogradnju kao glavni prioritet i spasiti što se još spasiti može - naveo je direktor velikog nemačkog dobavljača građevinskog materijala koji je dodao da su narudžbe pale za 30 posto.

Dogovor o spašavanju stambenih objekata mora se doneti na nadolazećoj premijerskoj konferenciji u decembru.

- To je poslednja prilika da se spreči stambena katastrofa - rekao je direktor koji za privatne preduzetnike traži posebnu amortizaciju od 50 posto na sve troškove gradnje od 2024, a od države traži i suspenziju poreza na promet nekretnina na pet godina.

GUBITAK 300.000 RADNIH MESTA

- Ako građevinska aktivnost još više posustane, ugrožena je ne samo energetska tranzicija, već i društveni mir u Nemačkoj - smatra drugi poslodavac iz građevinskog sektora.

Navodi da će 300.000 radnih mesta biti izgubljeno do 2025. godine i da će mnoge kompanije odustati od projekata.

Najamnine će prema njegovom mišljenju porasti do rekordnih iznosa ako nestašica stanova postane još veća. Da bi se to sprečilo, kako kaže, potrebni su efikasni državni podsticaji.

- Dolazne narudžbe za izgradnju kuća pale su za više od 50 posto od prošle godine. To je više nego alarmantno. To se odnosi na celokupnu industriju izgradnje kuća - ističe treći poslodavac iz građevinske industrije.

Dodaje da su neophodni poreski podsticaji za graditelje kuća:

- Sada nam je potrebno smanjenje poreza za sve privatne osobe koje grade. Odbijanje troškova izgradnje od poreza već je Nemačkoj dalo zamah u stambenoj izgradnji - navodi poslodavac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading