OVAJ EVROPSKI GRAD POSTAO JE PRESTONICA KOKAINA! Policija zaplenjuje nenormalne količine DROGE, ali tek takon toga POČINJE HAOS

Autor:

Svet

08.11.2023

17:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U poslednje vreme, Belgija se suočava sa velikim problemom kada je u pitanju krijumčarenje kokaina.

OVAJ EVROPSKI GRAD POSTAO JE PRESTONICA KOKAINA! Policija zaplenjuje nenormalne količine DROGE, ali tek takon toga POČINJE HAOS

Foto: Tanjug-AP

 

 U sklopu svojih organizovanih akcija borbe protiv narkobandi, ova zemlja je uspela da zapleni velike količine kokaina koji pristižu iz Latinske Amerike. Međutim, sada se Belgija suočava sa novim izazovom - kriminalci pokušavaju da ukradu zaplenjenu drogu.

Belgijski lučki grad Antverpen je najveće središte krijumčarenja kokaina u Evropi. Prema navodima carinskih vlasti, prošle godine je zaplenjeno oko 110 tona kokaina, dok je u 2021. godini ta cifra iznosila oko 90 tona. Ovo predstavlja rekordan broj zaplenjenih droga u ovoj luci.

Pored Antverpena, Holandija je drugi veliki evropski ulaz za drogu. Međutim, ono što daje prednost Holandiji je to što njihove carinske vlasti i policija imaju mogućnost da zaplenjeni kokain spale istog dana. U Belgiji, međutim, ova opcija nije dostupna pa se zaplenjena droga često zadržava duže vreme, izlažući je riziku da bude ukradena.

Foto: Tanjug-AP

Najveće količine droge u Belgiji

 


Belgijske vlasti su kritikovane zbog neefikasnog suočavanja sa porastom kriminala. Kristian Vandervaren, šef Carine u belgijskom Ministarstvu finansija, nedavno je pozvao na hitno spaljivanje zaplenjene droge, po mogućnosti istog dana. On je istakao da Holandija ima dovoljno kapaciteta da odmah spali zaplenjenu drogu, dok Belgija trenutno nema tu mogućnost.

U poslednjih nekoliko meseci, incidenti povezani sa krađom droge u Belgiji su se eskalirali. Prošle nedelje, dvojica lučkih radnika u Antverpenu su bili pretnuti nožem dok su pokušavali da dođu do kontejnera. Belgijska Carina je kasnije potvrdila da je u tom kontejneru bilo kokaina sakrivenog među životinjskim kožama. Ovaj incident je usledio samo tri nedelje nakon što je sedam naoružanih Holanđana zaustavljeno u krađi kokaina u Antverpenu. U januaru ove godine, 11-godišnja devojčica je poginula u pucnjavi u okrugu Antverpena. Njena porodica je bila povezana sa narkobiznisom.

Belgijski ministar pravosuđa Vinsent Van Kvikenborn je istakao da je droga postala još veći problem od terorizma. On je pozvao na međunarodnu saradnju Evropske unije kako bi se razbili lanci narkokriminala. Ministar je bio pod policijskom zaštitom nakon što su kriminalne grupe prošlog septembra pokušale da otmu njega i njegovu porodicu.

Foto: Tanjug/AP

Najveće količine droge u Belgiji

 


Belgijske vlasti su u stanju pripravnosti zbog pokušaja kriminalaca da ukradu zaplenjenu drogu. Međutim, sindikati se žale na nedostatak osoblja u Carinskoj upravi. Takođe, postoje problemi od zaplene do prevoza droge u spalionicu, a policija pomaže carinicima u ovim procesima. Sindikati ističu da mere koje je vlada sprovela, poput skeniranja kontejnera, neće dovesti do poboljšanja bezbednosti carinika.

U međuvremenu, količine zaplenjenog kokaina u Belgiji postaju sve veće. Prema mišljenju zvaničnika, rekord će ove godine još jednom biti oboren. Vandervaren je u intervjuu za belgijski radio otkrio da je u jednom mesecu ove godine zaplenjeno čak 40 metričkih tona kokaina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading