"GAZA POSTAJE GROBLJE ZA DECU"! Gutereš o situaciji na Bliskom istoku: Nijedna strana u oružanom sukobu NIJE IZNAD međunarodnog prava

Autor: Tanjug

Svet

06.11.2023

20:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naveo je da je zaštita civila najvažnija.

"GAZA POSTAJE GROBLJE ZA DECU"! Gutereš o situaciji na Bliskom istoku: Nijedna  strana u oružanom sukobu NIJE IZNAD međunarodnog prava

Foto: Tanjug/AP

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je danas da "niko nije bezbedan" u Gazi, i ponovio da je hitno potreban humanitarni prekid vatre.

- Situacija u Gazi je više od humanitarne krize, to je kriza čovečanstva. Gaza postaje groblje za decu, sa stotinama dečaka i devojčica koji su ubijeni ili povređeni svakog dana - rekao je Gutereš, i istakao da operacije izraelske vojske gađaju  civile, bolnice, izbegličke kampove, džamije, crkve i objekte UN, uključujući skloništa.

Naveo je da je zaštita civila najvažnija, preneo je Gardijan.

- Duboko sam zabrinut zbog očiglednog kršenja međunarodnog humanitarnog prava, čemu svedočimo. Da budem jasan, nijedna strana u oružanom sukobu nije iznad međunarodnog humanitarnog prava - rekao je Gutereš.

On je istakao da je više novinara ubijeno u periodu od poslednje četiri sedmice nego u bilo kom sukobu u poslednjih 30 godina.

- Više humanitarnih radnika UN je ubijeno nego u bilo kom uporedivom periodu u istoriji naše organizacije - naveo je Gutereš i istakao da humanitarna pomoć koja stiže preko graničnog prelaza Rafa nije ni približno dovoljna za 2,7 milinona ljudi u Gazi.

On je naglasio da je nešto više od 400 kamiona sa humanitarnom pomoći prešlo u Gazu u protekle dve nedelje, a da ih je pre početka rata Izraela i palestinske militantne grupe Hamas oko 500 prelazilo svakog dana, i dodao da nijedan kamion koji je prešao Rafu u poslednje dve nedelje nije prenosio gorivo.

- Bez goriva umiru bebe u inkubatorima i pacijenti na aparatima za održavanje života. Voda se ne može pumpati ili prečišćavati. Sirova kanalizacija bi uskoro mogla da počne da šiklja na ulice, dalje šireći bolesti - rekao je Gutereš.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading