PSI KIDAJU HAMASOVCE: Ekstremisti vrište u klopci tunela! Izraelska vojska objavila UZNEMIRUJUĆE SNIMKE

Autor:

Svet

05.11.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

IDF ranije koristio robote, a sada vojne pse da očiste gustu mrežu koja se prostire ispod Pojasa Gaze

PSI KIDAJU HAMASOVCE: Ekstremisti vrište u klopci tunela! Izraelska vojska objavila UZNEMIRUJUĆE SNIMKE

Foto: printscreen, AP Jack Guez

Izraelska vojska objavila je juče na društvenim mrežama da je u Gazi pronašla više pristupnih tačaka tunelima Hamasa koji su duboko pod zemljom. IDF je napisao u objavi na Tviteru da se pripadnici Hamasa kriju unutar komplikovane mreže podzemnih tunela, dok istovremeno ometaju civile da se evakuišu na sigurno sa severa Pojasa Gaze na jug enklave.


RAT ZA OKNA


Na jednom snimku koji je šokirao javnost tvrdi se da IDF u tunele pušta istrenirane pse koji love pripadnike Hamasa. Snimci su veoma uznemirujući budući da jedna od kamera montiranog na leđima psa prikazuje kako se životinja svom silinom zaleće na hamasovca koji vrišti od straha i bola.

Foto: AP Jack Guez

 

 

Opsežan lavirint tunela koji je Hamas izgradio proteže se preko gusto naseljenog pojasa, skrivajući borce, njihov raketni arsenal i više od 200 talaca, koje sada drže nakon napada na Izrael 7. oktobra. Raščišćavanje i rušenje tih tunela biće od ključnog značaja ako Izrael želi da uništi ekstremiste. Ali borbe u gusto naseljenim urbanim oblastima i kretanje pod zemljom mogli bi da oduzmu izraelskoj vojsci neke od njenih tehnoloških prednosti, dok bi Hamasu dali prednost i iznad i ispod zemlje.


- Obično kažem da je to kao da hodate ulicom i čekate da vas udare pesnicom u lice - rekao je Džon Spenser, penzionisani major američke vojske i predsedavajući Studija urbanog ratovanja na Institutu za savremeno ratovanje u Vest Pointu.


Izrael je pokrenuo takozvani rat za okna pošto Hamas iz tunela pokreće napade. Svedočenja izraelskih vojnika pokazuju da se u zoni borbenih dejstava nalaze hiljade šahtova koji vode do razgranate mreže tunela, što pruža mogućnost borcima Hamasa da se kreću kilometrima od jednog do drugog područja. Oni kažu i da većina hamasovaca na koje su naišli pucaju kad izađu iz ovih otvora.

Foto: printscreen

 

 

ZAPUCAJU, PA NESTANU


- Oni izlaze iz okna, ispaljuju protivtenkovsku raketu ili otvaraju vatru, zatim se vraćaju u okno, zatvaraju čelični poklopac i nestaju. Ova okna se nalaze na velikom području, a dizajnirana su za izvođenje napada i ometanje kopnene ofanzive - kaže jedan izraelski vojnik.


Očigledno je da je izraelska vojska rešila da svoje pripadnike ne izlaže pogibiji, pa se odlučila da posao čišćenja mreže tunela poveri psima. Od 2004, odred izraelske vojske Samur, ili Lasice, fokusirao se na lociranje i uništavanje tunela, ponekad pomoću robota na daljinsko upravljanje. Vojnici koji ulaze unutra nose kiseonik, maske i drugu opremu.


Biraju i vreme i mesto


Urbani branioci, kaže major Džon Spenser, imali su vremena da se rasporede na hiljadama skrivenih lokacija:


- Oni mogu da biraju vreme ulaska u borbu - ne možete da ih vidite, ali oni mogu da vide vas.

Foto: printscreen

 

 

Izraelska vojska je saopštila da je tokom prethodne tri noći pogodila stotine podzemnih ciljeva Hamasa u severnoj Gazi, opisujući ih kao tunele, borbene prostore i drugu podzemnu infrastrukturu. Pojačani vazdušni udari došli su paralelno s ubrzavanjem kopnene operacije u Gazi.


Izraelska vojska zna za pretnju barem od 2001, kada je Hamas koristio tunel za detonaciju eksploziva ispod izraelske granične stanice.

Uništeno samo 20 odsto tunela?


Jehija Sinvar, politički lider Hamasa, tvrdio je 2021. da militantna grupa ima 500 kilometara tunela. Sam pojas Gaze se prostire na 360 kvadratnih kilometara, otprilike dvostruko veći od Vašingtona.


- Počeli su da govore da su uništili 100 kilometara Hamasovih tunela. Kažem vam da tuneli koje imamo u Pojasu Gaze premašuju 500 kilometara. Čak i da je njihov narativ tačan, uništili su samo 20 odsto tunela - rekao je Sinvar.

Suspendovani ministar: Atomku na Gazu!


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu suspendovao je juče ministra baštine Amihaija Elijahua zbog toga što je govorio o mogućnosti nuklearnog napada na Gazu.
Upitan u intervjuu za Radio Kol Berama da li treba baciti atomsku bombu, Elijahu je rekao da je to jedna od mogućnosti. On je, takođe, rekao da je protiv propuštanja humanitarne pomoći za Gazu jer u "enklavi ne postoje civili koji nisu umešani u sukob".


- Severna Gaza nema pravo na postojanje, a svako ko maše palestinskom ili Hamasovom zastavom ne bi trebalo da nastavi da živi - rekao je ministar.
On je kasnije na Tviteru napisao da je "svakome ko ima mozak jasno da je primedba o atomskoj bombi bila metaforična" i dodao da je jasno da je država Izrael u obavezi da učini sve da taoci Hamasa budu vraćeni živi i zdravi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading