GENERALNA SKUPŠTINA UJEDINJENIH NACIJA: Usvojena rezolucija kojom se poziva na "hitno, održivo i trajno humanitarno primirje" u Gazi

Autor:

Svet

27.10.2023

22:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rezolucija koju su izradile arapske države nije obavezujuća, ali ima političku težinu.

GENERALNA SKUPŠTINA UJEDINJENIH NACIJA: Usvojena rezolucija kojom se poziva na "hitno, održivo i trajno humanitarno primirje" u Gazi

Foto: Tanjug/AP

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je večeras rezoluciju kojom se poziva na  "hitno, održivo i trajno humanitarno primirje" u Gazi.

Rezolucija koju su izradile arapske države nije obavezujuća, ali ima političku težinu, prenosi Rojters. Za usvajanje rezolucije je glasalo 120 država, 45 je bilo uzdržano, a 14 članica UN je bilo protiv, uključujući Izrael i Sjedinjene Američke Države.

Bosna i Hercegovina je podržala rezoluciju, odnosno glasala je "za". Hrvatska je među 14 koje su glasale protiv.

Na sednici GS UN nije usvojen amandman Kanade koja je tražila da se akcije palestinske militantne grupe Hamas na Izrael 7. oktobra okarakterišu kao "teroristički napadi", prenosi Njujork tajms i dodaje da je nakon toga usledio gromoglasan aplauz u sali.

Sve arapske zemlje su glasale protiv usvajanja tog amandmana.

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading