KUPA SE U LUKSUZU, UŽIVA U JAHTI OD 300 MILIONA EVRA, A PRVE PARE ZARADIO NA ĐUBRETU: Saudjiski princ Mohamed opasno ZAPRETIO Izraelu i Hamasu

Autor:

Svet

23.10.2023

10:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Princ Mohamed ibn Salman, prestolonaslednik Saudijske Arabije, je ličnost koja je decenijama unazad intrigirala svetsku javnost. Rođen 31. avgusta 1985. godine, Mohamed je osmo dete i sedmi sin današnjeg kralja Salmana ibn Abdulaziza el Sauda. Njegovo odrastanje bilo je obeleženo bogatstvom, ali i izazovima koji su oblikovali njegov karakter i budućnost.

KUPA SE U LUKSUZU, UŽIVA U JAHTI OD 300 MILIONA EVRA, A PRVE PARE ZARADIO NA ĐUBRETU:  Saudjiski princ Mohamed opasno ZAPRETIO Izraelu i Hamasu

Foto: www.profimedia.rs

U proteklim danima, dok je izraelsko-palestinski sukob uzrokovao talas zabrinutosti širom sveta, mnogi važni svetski lideri su se obratili javnosti. Među njima se istakao i princ Mohamed ibn Salman, saudijski prestolonaslednik, koji se oglasio povodom situacije. Oštro je osudio napade na civile u Pojasu Gaze, nazivajući ih "gnusnim", a istovremeno je upozorio na "opasne posledice" ukoliko sukob između Izraela i Hamasa eskalira. Ove reči preneo je saudijski državni medij, stavljajući do znanja svetu da Saudijska Arabija prati situaciju i izražava svoju zabrinutost zbog nasilja.

Uz svoju diplomatsku reakciju na sukob, princ Mohamed je iznenada postao i zvezda društvene mreže TikTok. Za samo nekoliko dana, njegovi snimci, izjave i fotografije postali su viralni, privlačeći pažnju širom sveta. Na TikToku se počele deliti montaže njegovih izjava, često praćene duhovitim tekstom, što je dodatno proširilo njegov uticaj i prisustvo na društvenim mrežama.

Osim što je pokazao svoju diplomatsku odlučnost, princ Mohamed je takođe iskoristio savremene platforme za komunikaciju da bi dopreo do šire publike i podelio svoje stavove. Njegovo prisustvo na TikToku predstavlja interesantan fenomen, pokazujući kako lideri koriste digitalne medije kako bi komunicirali sa svetom i izrazili svoje mišljenje o aktuelnim događajima. Njegove reči i gestovi sada su pristupačni široj publici, dok istovremeno nastavlja da se bavi važnim međunarodnim pitanjima.

Jedna od ključnih epizoda u Mohamedovom životu desila se kad je imao 15 godina. Tada je saznao da njegov otac, iako je bio na vlasti decenijama, nije stekao značajno bogatstvo i dugovao je novac prinčevima i biznismenima. Ova spoznaja postala je okidač za Mohameda da razmišlja o sopstvenoj budućnosti i da pronađe način da obezbedi finansijsku sigurnost.

Već sa 16 godina, Mohamed je pokazao svojpreduzetnički duh. Prodajom zlatnika i luksuznih satova koje je dobijao od svoje imućne porodice, zaradio je oko 100.000 dolara. Onda je počeo da trguje akcijama i pokreće sopstvene kompanije. Postao je uspešan preduzetnik, osnivajući kompanije za skupljanje smeća i nekretnine, čime je značajno proširio svoje bogatstvo.

Nakon završetka studija na Univerzitetu kralja Sauda, Mohamed je radio u privatnom sektoru pre nego što se pridružio političkoj areni sa samo 24 godine kao specijalni savetnik svog oca, koji je tada bio guverner provincije Rijad. Njegov politički uspon bio je izuzetno brz; nakon smrti prestolonaslednika princa Naifa, Mohamed je postao novi "krunski" princ. Kasnije je postavljen za ministra odbrane i generalnog sekretara Kraljevskog suda, zadržavši položaj državnog ministra.

Njegov put ka političkoj moći nije bio bez kontroverzi. On je postao poznat širom sveta nakon što ga je CIA povezala sa ubistvom novinara Džamala Kašogija, poznatog po kritikovanju saudijske vlade. Iako je princ negirao bilo kakvu umešanost u zločin, to pitanje je i dalje izvor međunarodnih rasprava o odnosima između Saudijske Arabije i drugih država.

Mohamed ibn Salman je takođe poznat po svojim reformama u zemlji. Fokusirao se na ograničavanje moći verske policije, smanjenje subvencija i predlaganje ekonomske diversifikacije. Njegove reforme uključuju i smanjenje budžeta, zamrzavanje vladinih ugovora i smanjenje plata. Ipak, uprkos ovim ekonomskim merama štednje, on nije oklevao da troši na luksuzne stvari.

Jedan od primera luksuza koji je privukao najviše pažnje jeste njegova kupovina superjahte "Serena". Dugačka 130 metara, ova jahta koštala ga je neverovatnih 330 miliona dolara. Ovaj čin izazvao je mnoge kritike, posebno zbog kontrasta između ekonomske štednje u zemlji i ličnih troškova prestolonaslednika.

Princ Mohamed je takođe privukao pažnju zbog svog privatnog života. Oženjen je svojom sestrom od strica, Sarom bint Mašur, sa kojom ima petoro dece. Njegova supruga je retko viđena u javnosti, što je izazvalo mnoga pitanja i spekulacije. Povremeno su se pojavljivale priče o nasilju u porodici, izazivajući zabrinutost i negodovanje širom sveta.

Njegov stil života je oličenje raskoši i luksuza. Jedan od primera je bio njegov odmor u julu 2015. godine, gde je organizovao celomesečno opuštanje na privatnom ostrvu Vela na Maldivima. Ovaj odmor je bio prepun luksuznih sadržaja, uključujući ogromne bazene, batlere i čak mašinu za pravljenje lažnog snega kako bi imao zimsku oluju na plaži. Ovaj odmor je bio okružen lepoticama iz Brazila, Rusije i drugih delova sveta, dok su svetski superstarovi kao što su Dženifer Lopez, Šakira i Pitbul nastupali kao izvođači.

Uprkos kontroverzama i kritikama koje prate njegovu vlast, Mohamed ibn Salman i dalje ostaje centralna figura u geopolitičkim pitanjima na Bliskom istoku. Njegove političke odluke, ekonomske reforme i lični stil života ostaju predmet pažnje i debate širom sveta, dok se svet pita šta budućnost nosi za ovog uticajnog prestolonaslednika.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading