IZRAEL NAPAO SIRIJU, NETANJAHU ŠOKIRAO STAVOM O BOMBARDOVANJU BOLNICE: Palestinci se klanjaju Greti Tunberg

Autor:

Svet

22.10.2023

09:16 >> 16:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sukob Hamasa i Izraela ušao je u 16. dan. Sukob je počeo 7. oktobra napadom Hamasa na izraelska naselja u blizini Pojasa Gaze.

IZRAEL NAPAO SIRIJU, NETANJAHU ŠOKIRAO STAVOM O BOMBARDOVANJU BOLNICE: Palestinci se klanjaju Greti Tunberg

Foto: Tanjug/AP

SAD brinu zbog akcija Irana

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da Vašington vidi potencijal za eskalaciju tekućeg rata na Bliskom istoku zbog akcija Irana i zemalja koje su pod njegovim uticajem u regionu.

SAD ne žele eskalaciju, rekao je Blinken u intervjuu za En-Bi-SI njuz, preneo je Rojters.

On je dodao da se SAD nadaju da će palestinska islamistička grupa Hamas osloboditi još talaca.

Čak 143 osobe poginule u napadu na Dejr al Balah

Najmanje 143 osobe su poginule, a ranjeno je 262 u izraelskim vazdušnim napadima tokom noći na Dejr al Balah u centralnoj Gazi, saopštila je bolnica Mučenika Al Akse koja je primila ranjene.

Dejr al Balah je grad koji se nalazi oko 13 kilometara južno od Vadi Gaze i izvan zone evakuacije, preneo je CNN.

Izraelske odbrambene snage (IDF) izdale su prošle sedmice uputstva svim civilima u severnoj Gazi da se evakuišu u oblasti južno od Vadi Gaze radi bezbednosti jer, kako su navele, IDF nastavlja da deluje u gradu Gazi i ulaže velike napore da izbegne civilne žrtve.

Konvoj konačno ušao u Gazu

Konvoj od 17 kamiona sa humanitarnom pomoći ušao je preko prelaza Rafa iz Egipta u južni deo Pojasa Gaze.

To je druga pošiljka humanitarne pomoci u Pojas Gaze od razornog napada Hamasa 7. oktobra na južni deo Izraela, preneo je "Tajms of Izrael".

Ujedinjene nacije procenjuju da je potrebno oko 100 kamiona dnevno da bi se zadovoljile potrebe stanovnika Gaze.

Izraelci pokreću oružje kao iz "Ratova zvezda"

Kompanija za napredne odbrambene sisteme Rafael razvila je protivvazdušni odbrambeni sistem Iron Beam (“Gvozdeni zrak”) koju čini sistem laserskog oružja dizajniran za odbranu zemlje od nadolazećih projektila.

Nova tehnologija umnogome podseća na ono koje smo do sada mogli samo da vidimo u naučno-fantastičnim filmovima poput “Ratova zvezda” i “Zvezdanih staza”.

Izraelci su najavili da će Iron Beam koristiti protiv Hamasa, a kako ono izgleda pogledajte OVDE.

Greta otvoreno stala uz Palestince

Grupa od 100 izraelskih ekoloških aktivista potpisala je otvoreno pismo Greti Tunberg u kome je osuđuju jer je izrazila "solidarnost sa Palestinom i Gazom".

Potpisnici su naveli da su njeni tvitovi i postovi „užasavajuće jednostrani, loše informisani, površni i u potpunoj suprotnosti“ sa njenom sposobnošću da ide duboko u detalje kompleksnih pitanja.

Više o svemu pročitajte OVDE.

Stigao još jedan konvoj humanitarne pomoći

Novi, drugi po redu, konvoj humanitarne pomoći u kome se nalazi 17 kamiona, stigao je danas na egipatsku stranu graničnog prelaza Rafa, saopštili su bezbednosni i humanitarni izvori, javlja Rojters.

Dvadeset kamiona sa humanitarnom pomoći ušlo je juče u Pojas Gaze preko prelaza Rafa sa Egiptom.

To su bili prvi kamioni koji su ušli u Pojas Gaze otkako je Izrael uveo blokadu pre dve nedelje, nakon napada Hamasa.

Raseljeno 1,5 miliona stanovnika Pojasa Gaze

Do sada je milion i po stanovnika Pojasa Gaze napustilo domove zbog eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba, saopštila je danas pres služba palestinske vlade koju kontroliše Hamas.

U saopštenju se ističe da je to 70 odsto stanovništva Pojasa Gaze i da oni žive u prihvatnim centrima. Više o tome pročitajte OVDE.

Sirene za upozorenje oglasile se u više gradova

Sirene za upozorenje na raketne napade oglasile su se u izraelskim naseljima Beit Šemeš nedaleko od Jerusalima, Kirijat Gatu i u drugim urbanim zonama centralnog Izraela.

Kako prenosi Tajms of Izrael, trenutno nema izveštaja o povređenima ili materijalnoj šteti.

Sirene za upozorenje za raketnu opasnost oglasile su se jutros u brojnim naseljima na jugu Izraela, uključujući Aškelon.

Ranije danas izraelski mediji su preneli da grupa Hezbolah, koju podržava Iran, svakodnevno iz Libana izvodi raketne napade na položaje izraelske vojske (IDF) i na gradove na severu Izraela.

IDF je saopštio i da je sistem protivvazdušne odbrane Gvozdena kupola presreo dron koji se približavao izraelskom vazdušnom prostoru iz Libana.

Izraelci napali i treću terorističku ćeliju na jugu Libana

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su danas izvele napad dronom na još jednu ćeliju na jugu Libana, koja se spremala da izvede udar protivtenkovskim vođenim projektilima na zajednicu Zarit na severu Izraela.

Ovo je napad na treću ćeliju koju je IDF izveo danas u južnom Libanu, usred višestrukih raketnih napada terorističke grupe Hezbolah, preneo je "Tajms of Izrael".

Izraelska vojska je objavila snimak napada.

IDF je prethodno saopštio da su njene snage napale, kako je navedeno, "terorističku ćeliju u južnom Libanu", koja je planirala da izvrši napad protivtenkovskim vođenim projektilima na naselje na teritoriji severa Izraela.

Portal je naveo da grupa Hezbolah, koju podržava Iran, svakodnevno iz Libana izvodi raketne napade na položaje IDF i gradove na severu Izraela, od početka rata između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra.

Gorivo mora biti uključeno u humanitarnu pomoć

Palestinski Crveni polumesec saopštio je danas da gorivo mora biti uključeno u humanitarnu pomoć za Pojas Gaze kako bi bolnice mogle da nastave sa radom.

U razgovoru za BBC Radio 5 Live, Nebal Fasak iz ove organizacije upozorio je da humanitarna pomoc ne uključuje gorivo, koje je od vitalnog značaja za nastavak rada bolnica.

- Bolnice će se zatvoriti ako ostanemo bez goriva - rekao je Fasak opisujući situaciju u Gazi kao "tužnu".

Jučerašnja isporuka pomoći, prva koja je ušla u Pojas Gaze od izbijanja rata, uključivala je lekove, hranu, vodu i kovčege, ali je Izrael odbio da dozvoli da i gorivo uđe u palestinsku enklavu.

Taoci iz 212 porodica i dalje u zatočeništvu

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) kontraadmiral Danijel Hagari izjavio je da je vojska do sada obavestila porodice 212 talaca da su njihovi najmiliji zadržani u Pojasu Gaze.

Hagari je rekao da ovaj broj nije konačan jer vojska istražuje nove informacije o nestalima, prenosi jerusalimski dnevnik Tajms of Izrael.

Prema rečima Hagarija u ovaj broj nisu uračunate Džudit Ranan i njena ćerka Natali, koje je Hamas oslobodio u petak uveče.

Izrael ubio dva komandosa Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su u vazdušnom napadu u blizini granice sa Pojasom Gaze ubile dva komandosa Hamasove jedinice Nuhba, koja 7. oktobra predvodila napad Hamasa na jug Izraela.

Vojska dodaje da su u napadu ubijeni i drugi pripadnici palestinske militantne grupe Hamas, ali nije saopštila detalje, prenosi Tajms of Izrael.

IDF ističe da su borbeni avioni noćas napali desetine lokacija Hamasa u Pojasu Gaze, a da su na meti bili položaji Hamasa u višespratnicama, tuneli, skladišta oružja, komandni centri i džamije koje Hamas koristi u borbenim dejstvima.

"Bombardovanje bolnice nije terorizam"

Na društvenim mrežama pojavio se snimak intervjua sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom iz 1983. godine u kojem je objasnio zašto po njemu bombardovanje bolnica nije terorizam.

Kontroverzni intervju sa Netanjahuom možete čuti OVDE.

Uhapšen zbog skrnavljenja zastava kukastim krstom

Izraelska policija saopštila je danas da je jedan muškarac uhapšen zbog sumnje da je u Jerusalimu oskrnavio izraelske zastave, crtajući kukaste krstove po njima.

U saopštenju policije se navodi da je osumnjičeni iz naselja Abu Tor i da ima 40 godina, prenosi dnevnik Tajms of Izrael.

Osumnjičeni je priveden na saslušanje pod optužbom da je oskrnavio državnu zastavu Izraela iz rasističkih pobuda, a kasnije danas će se pojaviti pred sudom gde će biti odlučivano o meri pritvora.

Hamas zaista napao sopstvenu bolnicu?

Ministarstvo odbrane Kanade tvrdi, na osnovu analize svojih obaveštajnih službi, da Izrael ne stoji iza napada na bolnicu Al-Ahli u Gazi, koji je izveden 17. oktobra.

"Nezavisna analiza Obaveštajne komande kanadskih snaga ukazuje sa visokim stepenom pouzdanosti da Izrael nije napao bolnicu Al-Ahli 17. oktobra", navedeno je u saopštenju kanadskog ministarstva, prenosi Rojters.

Šta je još otkriveno, pročitajte OVDE.

U napadima Izraela 29 poginulih

Najmanje 29 ljudi poginulo je u napadima izraelskih vazdušnih snaga sinoć na Pojas Gaze, a desetine su povređene, javila je palestinska novinska agencija WAFA.

Prethodno je Al Džazira javila da je Izrael intenzivirao raketne napade na Pojas Gaze, navodeći da su na meti napada i južni delovi te palestinske enklave.

Kako je naveo katarski TV kanal, na meti napada bio je izbeglički kamp u gradu Nuseirat, u kojem žive hiljade Palestinaca.

U napadu na jedna restoran poginulo je osam osoba, a desetine su ranjene.

Hezbolah nikad konkretniji: "Platićete za sve ovo"

Visoki zvaničnik Hezbolaha zapretio je da će Izrael platiti visoku cenu kad god da započne kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze i poručio da je njegova militantna grupa sa sedištem u Libanu vec "u srcu bitke".

Komentari zamenika lidera Hezbolaha, šeika Naima Kasema, usledili su nakon što je Izrael granatirao i izveo napade bespilotnim letelicama na jug Libana, a Hezbolah uzvratio raketama i projektilima prema Izraelu, prenosi jerusalimski dnevnik Tajms of Izrael.

Izrael napao i Siriju! Oštećen aerodrom u Damasku

Izraelski vojni avioni izveli su napade na aerodrome u sirijskim gradovima Damask i Alep, označavajući ovaj incident kao najnoviji u seriji vojnih dejstava na Bliskom istoku.

Napadi su prouzrokovali značajnu štetu, usmeravši se na vitalnu infrastrukturu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading