IZRAEL GOSPODARI VODOM DOK PALESTINCE MORI ŽEĐ: U suvom regionu Bliskog istoka to je razlog za RAT! Voda je pitanje ŽIVOTA ILI SMRTI!

Autor:

Svet

11.10.2023

13:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bliski istok je izuzetno siromašan vodom, a zemlje Bliskog istoka moraju da smatraju ovaj problem pitanjem života ili smrti i primarnim aspektom nacionalne kao i međunarodne bezbednosti.

IZRAEL GOSPODARI VODOM DOK PALESTINCE MORI ŽEĐ: U suvom regionu Bliskog istoka to je razlog za RAT! Voda je pitanje ŽIVOTA ILI SMRTI!

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Dostupnost vode je oduvek bila od suštinskog značaja u Bliskom istoku, jednoj od najvrelijih regiona na svetu. Reka Jordan, koja prolazi kroz Izrael, Jordan, Siriju i Liban, tradicionalno je bila glavni izvor vode za ovu regiju. Međutim, rast stanovništva i industrijalizacija tokom 20. veka dramatično su povećali potražnju za vodom. Ovo je dovelo do sukoba između država i teritorija u regiji zbog kontrole nad vodenim resursima.

Republika

Foto: shutterstock

 

 

Stvaranje Izraela i pitanje vode

Nakon Prvog svetskog rata, pod Osmanskim carstvom, područje koje danas čini Izrael bilo je pod britanskom kontrolom, kao deo mandata koje je dodelila Liga naroda. Nakon Drugog svetskog rata, saznanje o Holokaustu i rastući cionistički pokret doprineli su međunarodnoj podršci stvaranju jevrejske države. Ujedinjene nacije su predložile plan podele Palestine na jevrejsku i arapsku državu, s međunarodno upravljanim Jerusalimom. Jevrejski lideri su prihvatili ovaj plan, dok su arapski lideri odbacili. Nakon što su Britanci povukli svoju kontrolu 1948. godine, Izrael je proglasio nezavisnost. Međutim, susedne arapske države napale su Izrael, što je izazvalo Prvi arapsko-izraelski rat (1948-1949).

Nakon nekoliko godina borbi, 1949. godine postignuto je primirje uz posredovanje Ujedinjenih nacija. Ovaj rat je postavio temelje dugotrajnog sukoba između Izraela i okolnih arapskih zemalja, što je dovelo do više ratova i sukoba tokom godina.

Prilikom stvaranja države Izrael 1948. godine, granice i raspodela vodnih resursa nisu bile jasno definisane. Teritorija koja je postala Izrael je većinom bila pustinjska i nenaseljena. Međutim, postojali su neki izvori vode, uključujući reku Jordan, nekoliko jezera i podzemne vode. Ova područja su postala osnova za razvoj vodnih resursa Izraela.

Republika

Foto: Shutterstock

 

 

Sukobi i dostupnost vode

Sukob između Izraela i okolnih arapskih zemalja često je bio povezan s kontrolom nad vodom. Voda sa reke Jordana i drugih izvora bila je ključna za obe strane. Izrael je izgradio infrastrukturu za snabdevanje vodom, uključujući i preusmeravanje voda reke Jordana, što je izazvalo napetost sa susednim zemljama i Palestincima. Kontrola nad vodom bila je i ostala ključna tema u mirovnim pregovorima i izazov za postizanje održivog mira u regionu.

Nakon Šestodnevnog rata 1967. godine, Izrael je stekao ekskluzivnu kontrolu nad vodama Zapadne obale i Galilejskog jezera. Ovi resursi - planinski akvifer Zapadne obale i Galilejsko jezero - daju Izraelu oko 60% svoje sveže vode, milijardu kubnih metara godišnje. Takođe, nakon ovog rata, Izrael je proširio teritoriju koju kontroliše i stekao potpunu kontrolu nad duplo većim resursima sveže vode.

Nakon proglašenja nezavisnosti 1948. godine, Izrael se suočio sa izazovom obezbeđivanja dovoljno vode za svoje stanovništvo. Tokom godina, Izrael je razvio različite strategije za upravljanje vodom, uključujući desalinizaciju morske vode, recikliranje otpadnih voda i efikasno navodnjavanje poljoprivrednih useva. Ove tehnologije su postale ključne za održavanje dostupnosti vode u sušnom okruženju Bliskog istoka.

 

Palestincima nedostaje voda

 

Pitanje pristupa vodi i vodosnabdevanja za Palestince u okupiranim palestinskim teritorijama, uključujući Zapadnu obalu i Pojas Gaze, jedno je od ključnih pitanja u izraelsko-palestinskom sukobu. Postoji nekoliko faktora koji doprinose problemima vezanim za vodu u palestinskim područjima:

 

Izraelska kontrola nad palestinskim teritorijama, uključujući vodne resurse, ima značajan uticaj na pristup vodi Palestincima. Izraelska vojna prisutnost i infrastruktura ograničavaju slobodu kretanja Palestinaca, uključujući njihov pristup vodenim izvorima. Mnoga prirodna vodna bogatstva nalaze se unutar granica Izraela, što znači da Palestinci nemaju slobodan pristup tim izvorima. Reka Jordan, koja prolazi kroz oblasti koje naseljavaju Palestinci, ima ograničen protok vode zbog raznih izraelskih projekata.

 

Izrael kontroliše vodne instalacije i infrastrukturu na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. To uključuje bunare, vodovodne mreže i postrojenja za tretman vode. Ova kontrola omogućava Izraelu da reguliše pristup vodi Palestincima. Palestinci se suočavaju s raznim restrikcijama u korišćenju vode, uključujući ograničenja u količini vode koju mogu koristiti za domaćinstva, poljoprivredu i industriju. Ovo ima negativan uticaj na njihovu svakodnevnu život. Zbog ograničenog pristupa vodi, Palestinci su prisiljeni da se oslanjaju na skuplje metode snabdevanja vodom, što dodatno opterećuje njihovu ekonomsku situaciju.

 

Izraelske vlasti odbijaju da daju neophodne licence palestinskim vodnim organima da slobodno rade na područjima koja su pod potpunom izraelskom kontrolom.Iako su 1990-ih godina uloženi veliki napori da se postigne mirovni sporazum, u kojem je saradnja na deljenju i upravljanju vodom igrala istaknutu ulogu, politički antagonizam između obe strane je ometao zajedničke napore za deljenje vode i zaštitu vode do danas.

 

Izrael direktno kontroliše 85% vodnih resursa na Zapadnoj obali i ima uticaj na to kako se ostatak raspodeljuje. Palestinci pate od ozbiljnih nestašica vode, dok ilegalni izraelski naseljenici u blizini uživaju u neograničenim količinama. Crno-beli rezervoari za vodu su svuda na krovovima palestinskih domova širom gradova i sela Zapadne obale, da bi se napunili kada im slavine doslovno presuše na više nedelja.

Republika

Foto: Shutterstock

 

 

Palestinska vlast traži izraelske dozvole za bušenje dodatnih bunara na Zapadnoj obali kako bi ispunila ogromnu potrebu za više vode. Izraelska vodovodna kompanija Mekorot, koja snabdeva okupirane teritorije, kontroliše 42 vodena bunara, od kojih se 34 nalaze u dolini Jordana.

Kvalitet vode je znatno lošiji u Pojasu Gaze u poređenju sa Zapadnom obalom. Oko trećine do polovine isporučene vode na palestinskim teritorijama se gubi u distributivnoj mreži. takoše, postojeće postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda nemaju kapacitet da prečiste svu proizvedenu otpadnu vodu, što uzrokuje ozbiljno zagađenje vode.

Ovi faktori zajedno doprinose složenosti snabdevanja Palestinaca vodom.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading