U POLITIKU UŠLA JOŠ 1960: Senatorka Dajan Fajnštajn, jedna od najuticajnihji političarki u SAD preminula u 90. godini

Autor:

Svet

29.09.2023

15:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dajana Fajnštajn, jedna od najuticajnijih političarki u SAD, umrla je u 90. godini posle duge i teške bolesti.

U POLITIKU UŠLA JOŠ 1960: Senatorka Dajan Fajnštajn, jedna od najuticajnihji političarki u SAD preminula u 90. godini

Foto: www.profimedia.rs

Ona je bila senator iz reda Demokratske stranke, a ostala je aktivna sve do smrti uprkos velikim zdravstvenim poteškoćama, prenosi BBC.

Fajnštajn je ostala na svom mestu u Senatu uprkos pritiscima da podnese ostavku zbog zdravlja. U Senatu je koristila invalidska kolica, a pomoćnici su joj govorili kako da glasa.

Rođena je 1933. godine u San Francisku, od majke Ruskinje i oca Jevrejina, a u politiku je ušla 1960. Bila je peta najstarija osoba koja je bila u Senatu.

Dajan Fajnštajn predstavljala je istinsku ikonu u svetu politike. Ona je bila prvobitno izabrana za gradonačelnicu San Franciska pre nego što je postala prva žena iz Kalifornije u Senatu. Sa najdužim stažem i statusom najstarije članice Senata, Fajnštajn je bila respektovana i važna figura u američkoj političkoj areni.

Ona je bila posvećena svom radu, posebno na pitanjima koja se odnose na bezbednost i prava građana. Napravila je značajan doprinos borbi za kontrolu oružja, što je postalo njeno najpoznatije delo u Senatu. Naravno, borila se i za druge važne teme, uključujući istraživanje programa pritvora i ispitivanja CIA-e, što je dovelo do zakona koji zabranjuje tehnike mučenja.

Njena predanost politici i njena borba za vrednosti i uverenja bili su više nego jasni. Iako se suočavala sa kritikama i tenzijama u svojoj stranci, Fajnštajn je nastavila sa svojim radom i utemeljivala svoje stavove na svojim ubedljivim uverenjima. Njene akcije i stavovi će ostati upamćeni kao značajan deo američke političke istorije.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading