SIJARTO: Sankcije neuspešne, odnosi Rusije i Evrope Mogli bi se obnoviti

Autor:

Svet

22.09.2023

20:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar inostranih poslova Mađarske, Peter Sijarto, izrazio je mišljenje da odnosi između Evrope i Rusije mogu ponovno postati slični onima iz prošlosti nakon sukoba u Ukrajini.

SIJARTO: Sankcije neuspešne, odnosi Rusije i Evrope Mogli bi se obnoviti

Foto: Tanjug/AP

 Nakon sastanka sa šefom diplomatije Rusije, Sergejem Lavrovom, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Sijarto je istakao da bi mir trebao biti prvi korak prema obnovi odnosa između tih dveju strana.

Sijarto se prisetio ranijih razgovora o stvaranju trgovinske zone od Lisabona do Vladivostoka, te izrazio nadu da bi se to moglo ostvariti ako se primijeni princip uzajamnog poštovanja. Naglasio je da bi takav razvoj situacije bio u zajedničkom interesu.

Tokom sastanka, ministar je naglasio da Mađarska podržava diplomatsko rešavanje sukoba u Ukrajini i ne veruje da se rešenje može postići vojnim sredstvima, već za pregovaračkim stolom.

Sijarto je takođe spomenuo problem neispunjavanja prehrambenog sporazuma te istakao da je Mađarska ponudila tranzitne rute kako bi ukrajinsko žito moglo stići do Afrike, ali da trenutno nema interesa za takvim isporukama preko njihove teritorije do afričkih zemalja. Također je istakao da Mađarska, zajedno s Poljskom i Slovačkom, nije povukla zabranu uvoza ukrajinskog žita.

Ministar Sijarto je također izrazio "principijelan stav" Mađarske protiv isporuka oružja Ukrajini. Smatra da bi više oružja slano Ukrajini produžilo trajanje sukoba i povećalo broj žrtava i razaranja.

Kad je reč o antiruskim sankcijama, Sijarto je izrazio mišljenje da su one propale i nisu ostvarile svoj cilj bacanja Rusije na koljena i postizanja mira. Mađarska vidi da Rusija suočava s nizom poteškoća, ali nije na kolenima, a svet nije postao bliži ostvarenju cilja.

Sijarto je ranije izjavio da se Mađarska zalaže za uspostavljanje direktnog dijaloga između Rusije i Ukrajine kako bi se rešio trenutni konflikt, no takvi kontakti trebali su biti ostvareni već ranije.

Nedelja visokog nivoa Generalne skupštine UN održava se u Njujorku od 19. do 25. septembra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading