ZLOGLASNA VAGNER FRAKCIJA PRETI VLADIMIRU PUTINU! Grupa koja je sankcionisana zbog "posebne okrutnosti" izdala zloslutno upozorenje!

Autor:

Svet

08.09.2023

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoji dobar razlog da Vladimir Putin pretnje Rusiča i drugih Vagnerovih boraca nakon Prigožinove smrti shvati ozbiljno.

ZLOGLASNA VAGNER FRAKCIJA PRETI VLADIMIRU PUTINU! Grupa koja je sankcionisana zbog "posebne okrutnosti" izdala zloslutno upozorenje!

Foto: Tanjug/AP

Diverzantsko-jurišna izviđačka grupa Rusič, jedinica boraca povezana sa Vagnerom, koja je dobila dodatne sankcije za „posebnu okrutnost“ u borbama u oblasti Harkov u Ukrajini, nedavno je na Telegramu objavila jedno zloslutno upozorenje.

- Neka ovo bude lekcija svima. Uvek idi do kraja! - navodi se u saopštenju grupe vrlo brzo nakon pada aviona u kojem je poginuo vođa Vagnera Jevgenij Prigožin.

Bataljon Rusič

Postoji dobar razlog da Vladimir Putin pretnje Rusiča i drugih Vagnerovih boraca nakon Prigožinove smrti shvati ozbiljno. Ljuti zbog onoga što mnogi sumnjaju da je zavera za ubistvo, koje je naručio lično ruski predsednik Vladimir Putin, mnoge frakcije unutar zloglasne plaćeničke grupe sada se pojavljuju sa mračnim pretnjama osvetom i nasiljem.

Bataljon Rusič je skoro u potpunosti formiran od pristalica varijante slovenskog neopaganizma, poznatog kao „rodnoverci“, prema intervjuima bivšeg komandanta jedinice Alekseja Milčakova, poznatog i pod ratnim imenom Srbin, lokalnim ruskim medijima.

Republika

Foto: Printscreen/Twitter

Vojksa, Ilustracija

 

Marat Gabidulin, koji je služio u grupi Vagner od 2015. do 2019. godine i dospeo do čina komandanta u Siriji, takođe je potvrdio ove izveštaje za Dejli bist.

Članovi grupe Rusič, koja je aktivna u ukrajinskom regionu Donbasa, Africi i Siriji od 2014. godine, često su ukrašavali svoje uniforme, tenkove i transparente paganskim simbolima.

Ovi paganski simboli izazvali su gađenje i konfuziju i u Ukrajini i Africi zbog onih koji imaju izrazitu sličnost sa SS slikama nacističke Nemačke. Izvan jedinice Rusič ova paganska verovanja su uobičajena među članovima Vagnerove grupe i šire ruske vojske, prema nekoliko izvora koji su razgovarali za Dejli bist.

Rodnoverci praktikuju politeizam, veru u više bogova, otprilike sedam, a za sve njih se kaže da su manifestacije jednog pravog boga Roda. Ove ideje su u Rusiji počele da puštaju korenje 90-ih godina, kada su raspad Sovjetskog Saveza i državni ateizam doveli do oživljavanja religija svih vrsta, uključujući i hrišćanstvo.

Rodnoverci

Muškarci su u velikoj meri zastupljeni u rodnoverju, posebno oni koji su uključeni u klubove borilačkih veština i hevi metal zajednicu, gde se njegove slike često pojavljuju.

Osnovni tekst rodnoverja „Knjiga o Velesu“ postavlja Slovene kao tip izabranog naroda, sa jedinstvenom sudbinom. Iako se pokazalo da su tekstovi kao što je gore navedeno verovatno falsifikat iz 19. veka i da veliki deo vere predstavlja nagađanje zasnovano na nepotpunim zapisima srednjovekovnih naučnika, to nije sprečilo ova verovanja da polako steknu popularnosti u Rusiji.

Procenjuje se da u Rusiji postoji između nekoliko stotina hiljada do nekoliko miliona pagana, podeljenih između različitih sekti sa prilično različitim verovanjima. Božanstvo koje dobija najveći deo pažnje, barem među muškim poklonicima, jeste Perun, božanstvo koje se u „Knjizi o Velesu“ upušta u stalni rat protiv sila zla, za razliku od popularnog nordijskog boga Tora. Verovanje u reinkarnaciju je takođe uobičajeno među vernicima.

Gabidulin, bivši Vagnerov vojnik, rekao je za Dejli bist da popularnost ovih verovanja potiče od „lenjosti da se proučava naučna škola istorije“ i želje da se pronađe opravdanje „za samoveličanje u prošlosti“. On naziva viziju istorije rodnoveraca u Vagneru kao „izmišljenu verziju sa velikim precima i dostignućima“.

(Republika/Kurir)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading