ČAK I KAD BI SVE ČLANICE NATO INTERVENISALE, NE BI GA ZAUZELE: Bivši analitičar CIA tvrdi da ne postoji šansa da Ukrajina ponovo osvoji Krim

Autor:

Svet

30.08.2023

21:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On naglašava da je Krim izuzetno važan za Rusiju i da bi svaka pretnja zauzimanjem poluostrva bila ozbiljno shvaćena.

ČAK I KAD BI SVE ČLANICE NATO INTERVENISALE, NE BI GA ZAUZELE: Bivši analitičar CIA tvrdi da ne postoji šansa da Ukrajina ponovo osvoji Krim

Foto: facebook.com/ForteleSpecialeRomane

Bivši analitičar CIA, Lari Džonson, je izjavio u intervjuu za Jutjub kanal "Judging Freedom" da ukrajinske oružane snage ne bi uspele da preuzmu Krim čak ni ako bi sve članice Severnoatlantske alijanse (NATO) direktno intervenisale vojno. Ovu izjavu su prenele RIA Novosti.

Prema rečima eksperta, čak i u slučaju kad "bi svi članovi NATO-a intervenisali odmah, to ne bi rezultiralo osvajanjem poluostrva".

On naglašava da je Krim izuzetno važan za Rusiju i da bi svaka pretnja zauzimanjem poluostrva bila ozbiljno shvaćena. Džonson takođe ističe da snažni ruski sistemi protivvazdušne odbrane sprečavaju Ukrajinu da napadne Krim čak i pomoću modernog zapadnog naoružanja poput HIMARS.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je više puta izrazio nameru da ponovo uspostavi kontrolu nad Krimom. Međutim, prethodno je upozoreno da bi takvi pokušaji bili rizični, s obzirom na nuklearni potencijal Rusije.

Dmitrij Medvedev, zamenik stalnog predsednika Saveta bezbednosti, je takođe istakao da bi bilo kakvi napadi na Krim bili praćeni odmazdom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading