ATINA PUNA OTROVNOG DIMA, SVE MIRIŠE NA PALJEVINU: Ogroman plamen guta brdo iznad grada, vlasti upozoravaju građane da ne izlaze! (VIDEO)

Autor:

Svet

23.08.2023

12:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Požar koji je juče ujutru izbio u Filiju, dostigao je ogromne razmere zahvativši planinu Parnitu, prekrio je Atinu otrovnim dimom.

ATINA PUNA OTROVNOG DIMA, SVE MIRIŠE NA PALJEVINU: Ogroman plamen guta brdo iznad grada, vlasti upozoravaju građane da ne izlaze! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Thanassis Stavrakis

U mnogim oblastima Atine miriše na paljevinu, dok je dim prekrio čak i Akropolj, što ukazuje na veličinu vatre koja se kreće na obroncima planine Parnite, navodi Prototema.

Početak i napredak šumskog požara u Parniti može se videti sa kamere Nacionalne opservatorije Atine. Video počinje od jutra u utorak 22.8. i produžava se do jutarnjih sati u sredu 23.8.

Borba sa plamenom, koju su tokom cele noći vodile jake kopnene vatrogasne snage na velikom požarnom frontu koji je juče (utorak) izbio na području Filija, kako bi sprečili da vatra krene ka grebenu brda. Parnita, nastavlja se  i danas. Kako je saopštila Vatrogasna služba, požar koji je izbio u utorak u podne u Filiju na periferiji planine Parnita je u toku i  ide na istok prema Dardizi, Svetom Joanu Ruskom i Agi Paraskevi . 

Koncentracije suspendovanih čestica dostigle su 100 mikrograma, dok je dozvoljena granica 20 mikrograma. Svetska zdravstvena organizacija navodi da za posebno osetljive grupe izloženost ne sme biti iznad 10 mikrograma.

Stanovnicima se savetuje da ostanu kod kuće, sa uključenom klimom, a ranjivim grupama se posebno zabranjuje trčanje. Najmanje opterećeno područje u Atici je Glifada .

- Merne stanice u Janjini i Arti potvrđuju veoma visoke koncentracije suspendovanih čestica iz požara u Evrosu. Trikala se više ne vidi iz Egnatije, rekao je Nikos Mihalopulos.

Čestice dostižu udaljenost od hiljadu kilometara i imaju dug životni vek, utičući na celu zapadnu Grčku. Prema rečima Mihalopulosa, suspendovane čestice su veoma fine i to ih čini opasnim jer mogu da prodru do mozga. Maska je obavezno rešenje jer uklanja veliki broj čestica, ali ne pruža punu zaštitu.

U toku letnje sezone, požari se u Grčkoj se često javljaju, a najsmrtonosnija vatrena stihija u toj zemlji bila je 2007. godine , koja je na ostrvu Evija i južnom delu poluostrva Peloponez odnela 80 života.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading