ZBOG VISOKIH TEMPERATURA MOGUĆE OTKAZIVANJE LETOVA! Evo kako ekstremna vrućina utiče na rad aviona

Autor:

Svet

16.07.2023

07:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prekomerna toplota takođe može uticati na letove

ZBOG VISOKIH TEMPERATURA MOGUĆE OTKAZIVANJE LETOVA! Evo kako ekstremna vrućina utiče na rad aviona

Foto: Tanjug/AP

Tokom lošeg vremena, oni putnici koji putuju avionom znaju da mogu da očekuju nevolje, ali to nije rezervisano samo u slučaju uragana i mećava.

Prekomerna toplota takođe može uticati na letove.

„Težina na kojoj možete da radite (maksimalna bruto težina pri poletanju) opada kako temperatura raste“, objasnila je Ketlin Bangs, bivši pilot avio-kompanije i trenutni portparol kompanije FlightAvare, koja prati status leta u realnom vremenu. „Što je okolni vazduh topliji i vlažniji, to se više komponente aviona i performanse aeroprofila pogoršavaju.”

Postavljene su maksimalne temperature za performanse aviona, ali ne mora da bude toliko vruće da bi letovi bili otkazani ili odloženi.

Evo šta putnici treba da znaju.

Kako toplota utiče na letove?

„Kako se visina ili temperatura povećavaju, performanse motora i aviona se pogoršavaju“, rekao je Robert Man, nezavisni analitičar avio-industrije i bivši izvršni direktor avio kompanije koji je sada predsednik RV Mann & Compani. „Motori proizvode manje snage, krila proizvode manje podizanja, a kombinacija rezultira smanjenom sposobnošću nošenja korisnog tereta.

To ostavlja avio-kompanijama izbor: „Da li da istovarim ljude?“ upitao je Man. „Da li čekam da se temperatura spusti do kraja dana?“

Treća opcija, rekao je on, je da „prenesemo sve putnike i torbe, ali nećemo utovariti gorivo do odredišta. Moraćemo da stanemo negde između ovamo i tamo da dopunimo gorivo."

Video je kako se sva tri dešavaju i lično je bio među onima koji su istovareni.

Koja temperatura zaustavlja letove?

- To će zavisiti od aviona i udaljenosti koju očekujete da letite - rekao je Man.

Drugi faktor je nadmorska visina.

- Kada kombinujete visoku nadmorsku visinu i visoke temperature, to postaje još više ograničavajuće - rekao je Bangs.

Koliko su česti poremećaji povezani sa toplotom?

Teško je reći kako na letove utiče ekstremna vrućina, jer, kao što je Bangs primetio, bilo koji broj se prijavljuje sa drugim vremenskim problemima kao što su grmljavine. Međutim, i ona i Man su rekli da su kvarovi povezani sa toplotom neuobičajeni, posebno za velike avione.

- Pre nekoliko godina mlaznjaci nisu mogli normalno da rade na ekstremno visokim temperaturama površine, ali sa tehnološkim napretkom, to sada nije toliki problem, iako posade i dalje moraju pažljivo da prate kočnice kako bi se uverile da se ne pregreju - rekao je Bangs.

Međutim, klimatske promene bi to mogle promeniti.

„Kako globalne temperature porastu čak i za jedan stepen, to će napraviti razliku“, rekao je Man. 

Šta se dešava ako vaš let bude otkazan?

Avio-kompanije će generalno rezervisati putnike na sledeći let sa dostupnim sedištima.

Putnici koji odluče da ne rezervišu ponovo imaju pravo na povraćaj novca za otkazani let, prema Ministarstvu saobraćaja. To važi za svaki otkazani let, bez obzira na razlog ili vrstu karte.

Man podstiče putnike da razmišljaju unapred za bilo koji let.

„Ne idem na aerodrom a da ne znam šta bi mogla da bude moja alternativa, ako moram“, rekao je on. „Bilo da letite avionom ili ste putnik u avionu, morate da znate koje su vaše alternative.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading