NATO DA PRESTANE SA PROVOKACIJAMA Kinezi uputili UPOZORENJE Alijansi: Stvarate NERED u Evropi, pokušavate isto i u Aziji!

Autor:

Svet

12.07.2023

12:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Severnoatlantska alijansa mora da prestane da daje neosnovane i provokativne izjave o Kini poručio je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin

NATO DA PRESTANE SA PROVOKACIJAMA Kinezi uputili UPOZORENJE Alijansi: Stvarate NERED u Evropi, pokušavate isto i u Aziji!

Foto: Shutterstock

„Pozivamo NATO da prestane sa neosnovanim optužbama i provokativnim izjavama o Kini stvarajući nered u Evropi i pokušavajući da uradi isto u azijsko-pacifičkom regionu i ostatku sveta“, rekao je Vang za agenciju TASS, komentarišući saopštenje NATO sa samita u Viljnusu, u kojem se navodi da je produbljivanje strateškog partnerstva između Kine i Rusije u suprotnosti sa interesima Alijanse.

Kineski diplomata je dodao da NATO treba da napusti zastarele koncepte iz doba hladnog rata i svoju pogrešnu potragu za apsolutnom bezbednošću.

Zemlje NATO-a koje učestvuju na godišnjem samitu blokova u Viljnusu usvojile su u utorak saopštenje u kojem se posebno navodi da kineske „ambicije i politika prinude“ osporavaju interese, bezbednost i vrednosti bloka.

Članice NATO-a izrazile su zabrinutost zbog proširenja i diversifikacije kineskog nuklearnog arsenala. NATO takođe smatra da je produbljivanje strateškog partnerstva Kine i Rusije u suprotnosti sa vrednostima i interesima tog vojnog saveza.

U saopštenju se dodaje da će EU i NATO koordinirati svoje korake „kako bi se suočili sa sistemskim izazovima koje Narodna Republika Kina postavlja evroatlantskoj bezbednosti“.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading