PUTIN SMENIO GLAVNOG KOMANDANTA RATA! Nakon Vagnerove pobune, nastavio sa ČISTKOM!

Autor:

Svet

09.07.2023

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Putin smenio Valerija Gerasimova

PUTIN SMENIO GLAVNOG KOMANDANTA RATA! Nakon Vagnerove pobune, nastavio sa ČISTKOM!

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin navodno je smenio najvišeg generala zaduženog za rat protiv Ukrajine, (67) samo šest meseci nakon što je imenovan na tu funkciju.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin smenio Valerija Gerasimova

Gerasimova je zamenio general-pukovnik Mihail Teplinski, prenose ruski mediji. Ova odluka Putina nije zvanično potvrđena, a predstavlja poslednji preokret u komandovanju njegove skoro 17-mesečne invazije na Ukrajinu.

 

Gerasimov će ostati na čelu ruskih oružanih snaga kao načelnik Generalštaba, ali sva odgovornost za rat pripada Teplinskom (54), komandantu vazdušno-desantnih trupa zemlje, navodi Moskov tajms pozivajući se na proratne kanale na Telegramu.

Podsetimo, njegovu smenu je zahtevao Jevgenij Prigožin, šef Vagnera, koji je u međuvremenu proteran iz Rusije nakon pokušaja puča.

Informaciju da je Teplinski zadužen za operaciju umesto Gerasimova preneli su poznati proratni ruski kanali na Telegramu - "Ribar" i "Romanov lajt". Oni su naveli da je izgovor za velike čistke u Oružanim snagama Ruske Federacije bila je pobuna boraca Vagnera.

Podsetimo, Putin je od početka rata najmanje četiri puta menjao komandanta vojske zaduženog za rat sa Ukrajinom, a i dalje je nejasno ko je vodio invaziju u prvim nedeljama, napominje Institut za ratne studije. Verovatno je ruski predsednik želeo sebi da pripiše zasluge za „dramatičnu pobedu koju je čekao“, pisali su stručnjaci.

Tokom rata, Vladimir Putin je otpustio nekoliko lidera, uključujući general-pukovnika Mihaila Mizinceva, takođe poznatog kao „Marijupoljski kasapin“, kao i generala Rustama Muradova koji je stajao iza masakra u Vuhledaru ranije ove godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading