ŠVEDSKA BLIZU ULASKA U NATO? Oglasio se i Sijarto - glas ove zemlje je od presudnog značaja

Autor:

Svet

04.07.2023

18:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za prijem u Alijansu potrebno je odobrenje svih njenih članica i prolazak određenih procedura.

ŠVEDSKA BLIZU ULASKA U NATO? Oglasio se i Sijarto - glas ove zemlje je od presudnog značaja

Foto: Tanjug/AP

Mađarska se stalno konsultuje sa Turskom po pitanju ratifikacije članstva Švedske u NATO-u i neće usporavati pridruživanje te zemlje Alijansi ukoliko bude napretka u pregovorima između Ankare i Stokholma, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

- Proteklih dana sam se dosta konsultovao sa kolegom, ministrom spoljnih poslova Turske, koji će narednih dana obaviti konsultacije sa Šveđanima i rukovodstvom NATO-a. Prema tome, narednih dana ćemo imati blisku i stalnu komunikaciju sa turskim ministrom spoljnih poslova. Ako dođe do bilo kakvog pomaka mi ćemo ispuniti obećanje da Mađarska neće usporavati članstvo bilo koje zemlje u NATO-u - rekao je Sijarto.

Usled pokretanja specijalne vojne operacije u Ukrajini, Finska i Švedska su u maju 2022. godine podnele zahtev za pridruživanje NATO-u.

Za prijem u Alijansu potrebno je odobrenje svih njenih članica i prolazak određenih procedura.

Na samitu u Madridu krajem juna 2022. godine sve zemlje NATO-a složile su da se Finska i Švedska pridruže savezu. Nakon toga je počeo proces ratifikacije zahteva na nivou nacionalnih parlamenata zemalja članica.

Do početka 2023. prijave Švedske i Finske ratifikovalo je 28 od 30 zemalja NATO-a, ali su Mađarska i Turska želele da razmotre zahtev Švedske odvojeno od finskog.

Finska je 4. aprila postala 31. članica NATO-a. Švedski zahtev još nije dobio odobrenje Mađarske i Turske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading